Personerne i Julia Butschkows noveller lever i en kold og nådesløs verden fanget i og af psykologiske spil, de ikke rigtig kan gennemskue. I næsten samtlige noveller driver tyk fortvivlelse og håbløshed over at være fanget i tilværelsens edderkoppespind ned af væggene. Symbolikken i novellesamlingens omslagsbillede havarede og efterladte bil i en landevejsgrøft rammer præcist stemningen, psykisk havarede mennesker strandet i ensomheden, der ikke kommer videre uden en hjælpende mekanikerhånd, det være sig fra lesbiske veninder eller et opgør/oprør mod deres kvælende fortid – noget der for de flestes vedkommende synes at være for sent.
Novellerne er delt i tre afsnit. Jeg kan bedst lide andet afsnit, der bl.a. indeholder Samtalekøkken, om lottovinderen Steen, der lever i den illusion, at hustruen Lisette tænker lige præcis på samme måde, som han selv gør. Hans verden bryder totalt sammen, da det går op for ham, at hendes behov er fundamentalt forskellige fra hans. Hvad skal man med et samtalekøkken, når man ikke har noget at tale om?
I Nytårsaften møder vi kvinden, hvis eksistens har revolveret om kæresten Henrik, der lader sig udsende på de danske krigsmissioner. Han lukker hende helt ude af sit liv, vil ingen beklagelser høre og får ind i mellem raserianfald. En barsk historien der egentlig kun rummer håb for hende.
I slutnovellen, September, der synes tomheden at fylde hende helt, da hendes bedste ven, manden hun aldrig fik sig taget sammen til at få, dør. Der er ikke mere håb.
Samlingens første novelle, Det er helt normalt, er en barsk fortælling om indholdsløshed og tomhed. Kvinden tilbringer sine dage i luksusvillaen med at klæde sig smart og dyrt og flygte fra sin indre angst.
Og så er der studinen, der tror, at hun kan klare tilværelsen som luksusescort, men selv om diamanterne glimter på hendes fingre, ædes hun op indefra. For ikke at tale om parret, der tager på bryllupsrejse til Berlin, men samtidig kommer længere og længere væk fra hinanden.
En fascinerende og spændende samling noveller.
Forfatter: Julia Butschkow
170 sider
Forlag: Samleren
Udg.: 25.03.2011
4 glober
Jan Vandall