Der er ikke noget der der. (Gertrude Stein om Oakland, Californien)

Til den årlige Big Oakland Powwow kommer de indfødte amerikanere, tolv af dem er karakterer i denne roman. Blandt andre følger vi Opal Viola Victoria Bear Shield der deltager for at se sin nevø Orvil der har lært sig selv en traditionel indiansk dans ved at se YouTube videoer.

Dene Oxendene er en anden indianer. Han har en ide. Han vil fortælle indianernes historie i dokumentariske film, og han har netop fået bevilliget 5.000 dollars til projektet. Andre karakterer er Jacquie Red Feather der er tørlagt alkoholiker og nu søger at genfinde den familie hun har mistet for mange år siden. Octavio har sit eget projekt. Han har fået lavet en plasticpistol på en 3D-printer, og han overtaler en ven til at smugle patronerne ind på det stadion, hvor powwowen afholdes.

Alle vores hovedpersoner har baggrunde, hvor det handler om alkoholisme, bortadoption, brudte familier. Vi følger de tolv karakterer frem til romanens kulmination, et skuddrama der tynder dramatisk ud i persongalleriet.

Romaner om de oprindelige amerikanere er relativt sjældne, og Tommy Oranges debutbog får smukt præsenteret et portræt af et folk der har mistet sit land og sine rettigheder men dog holder fast i kulturen – med støtte fra den hvide middelklasse.

De tolv taler med hver sin stemme, men deres historier har fællestræk. Det er lidt vanskeligt at få overblik over der mange personer, men romanen er en vigtig fortælling om et folkeslag i klemme.

Der er den der skjulte byttedyrsstilhed, stilheden ved at prøve at forsvinde …

Tommy Orange

Der der

Oversat af Rasmus Hastrup

282 sider

Politikens Forlag

Udgivet: 2018

Birte Strandby