Spradlin har en lang række børnebogsudgivelser bag sig. Trilogien om Den yngste tempelridder, som vi her præsenteres for det første bind af, er blevet en international succes.
Fortællingen er sat i rigtige historiske rammer og foregår i middelalderen under korstogene og der er masser af klassiske spændingsmomenter. Tiden er sat til 1191, hvor Richard Løvehjerte kæmpede med saladin om Jerusalem og Det Hellige Land. Vi møder mange historiske personer og litterære sagnskikkelser, og Den Hellige Gral har en fremtrædende placering i spændingsforløbet.
Det 15-årige hittebarn, Tristan, er vokset op i det kloster, hvor han blev efterladt som spæd. En dag kommer den gode sir Thomas og den luskede sir Hugh forbi klosteret med deres regiment af tempelriddere på vej til det store korstog.
Sir Thomas tager Tristan med sig som sin væbner, og sammen med Løvehjertes flåde sejler de afsted for at befri Jerusalem fra de vantro. Snart finder Tristan ud af, at krig ikke kun er spænding, men også en blodig og forfærdelig affære med masser af døde og sårede.
Da Saladins tropper erobrer byen Akka, der holdes af tempelridderne, betror sir Thomas Den Hellige Gral til Tristan, med besked om at bringe den i sikkerhed til Skotland (et hint til da Vinci), og det bliver begyndelsen til endnu et langt og farefuldt eventyr for Tristan, som slår sig sammen med en meget ung Robard Hode (Robin Hood) og krigeriske saracenerpige Maryam. Skarpt forfulgt af skurken sir Hugh, flygtede tre venner fra havnebyen Tyrus i en rådden plimsoller – og så er der lagt op til næste bind med en ordentlig cliffhanger.
Historien ligger fint til de 10-14 årige. Der kamp mellem de ædle gode og de forræderiske onde. Sproget er rimeligt enkelt, og der er masser af historiske referencer og beskrivelser af livet, byerne og våbnene i middelalderen, og desuden er der det store mysterium om Tristans identiteten af forældre. De tre venner er modige og trofaste, som helte nu engang skal være. Gedigen underholdning i en historisk ramme og med en Gral der kan et og andet.
Den yngste tempelridder 1, Gralens vogter
Forfatter: Michael P. Spradlin
Oversættelse: Erik Barfoed
272 sider
Politikens Forlag
Udg.: 08.03.2011
4 glober
Jan Vandall