Den uskyldige morder er den kendte komponist og musiker (bl.a. Sneakers) Morten Kærsås debut som romanforfatter. Her har Kærså taget udgangspunkt i et udflippet musiker- og stofmiljø det miljø. Hans hovedperson er en afdanket rockstjerne, og romanen udvikler sig til en slags ex-rockmusiker-noir.

Hovedpersonen har spillet med det berømte ‘Bandet’ og haft sin lillesøster Amanda som populær forsanger, indtil hun gik solo som Amanda Monday. Der er gået en lang årrække siden berømmelsens gyldne eller snarere snehvide dage, og han har det bestemt ikke godt psykisk. Der er vigtige ting fra den tid, han ikke kan huske, men han har en forfærdelig mistanke om, at han under sin vanvittige årelange rus i firsernes sex, drugs & rock’n roll-dage har myrdet den ene af deres russiske narkopushere.

Amanda gik helt ned med neuroser og skyrocketin’ kokainmisbrug. Hun er langtidsindlagt og vil slet ikke kendes ved sin hukommelse. For hende er fortiden et sort hul.

Forvirringen tager til med en pensioneret hemmelig dansk agent, Kold Henriksen, og hans helt private agent, marinesoldaten Andreas, som han dengang havde bragt ind i smuglerkredsen. Vores uskyldige morder søger at finde ud af, hvad der virkelig skete dengang, samtidig med at russerne stadig ikke har glemt en ladning forsvundne narkovarer og en ditto bror.

Vores rockmusiker er alene hjemme. Konen, der normalt holder ham oppe og i ørerne, er på arbejdsferie udenlands, og han går ombord i flaskerne for at komme i en tilstand som i gamle dage, for nu vil han endelig for alvor forsøge at huske, hvad der i virkeligheden skete, inden tvangstankerne gør ham vanvittig. Derfor bliver hans nutidige bombebrandert blandet med fortidens ditto samt dens kokainposer og lange hvide autobanestreger i et totalt syret mix.

Til sidst viser det sig, at den gode Andreas er lidt mere resursefuld, end man havde forestillet sig, og vi får løftet sløret for de gamle hemmeligheder og en lidt skæv retfærdigheds-karma slår vingerne ud.

Vi har før mødt krimimysterier med hukommelsestab, men her får vi et lidt anderledes et af slagsen. Der er kun det ene lidt tilfældige mord, der er baggrundstæppe for præsentationen af rockmusikeren og hans søster og deres årelange rejse i kokainens tågeverden, der viser sig at være uhyggeligt svær at komme ud af igen, samt for Andreas heltmodige forsøg på omsider at redde sin elskede. Det er en ganske underholdende historie, der flyder let afsted, men den er mere en beskrivelse af et par forvirrede narkovredne hjerner end en krimi.

Den uskyldige morder

Forfatter: Morten Kærså
232 sider
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udg.: 24.04.2012
4 glober

Jan Vandall