Spændingsroman

Dan Borre er administrerende direktør på en danskejet virksomhed i Frankrig. Ledelsen har planer om en større outsourcing, der vil koste flere hundrede arbejdspladser. Tillidsrepræsentanten Christophe Crayssac ryger op i det røde felt, og man må undre sig over, hvordan han nogensinde har fået tiltusket sig forhandlingsret. I hvert fald er det første tiltag for at få ledelsens fulde opmærksomhed, at medarbejderne på Crayssacs ordre låser Dan inde i mødelokalet angiveligt for at han skal føle sig magtesløs som de mennesker, der står i fare for at blive fyret. Dans umiddelbare svar er at aktivere brandalarmen – mobiltelefonen har han ikke med i lokalet, og brandvæsenet afværger således dette første akt i en krise, der nok havde set anderledes ud i Danmark.

Senere findes en medarbejder hængt på fabrikken. Muligvis selvmord, men der er forskellige ting, for eksempel manglen på selvmordsbrev, mobiltelefon og bilnøgler, der gør et mord mere sandsynligt.

Slutningen bringer afregning, afklaring og en bedre aftale om outsourcingen. Dan kæmper både ude og hjemme, hvor han har et mareridt med fra en tidligere tilværelse og en nuværende elskerinde med en surmulende teenagedatter, der måske er på stoffer. Det er vanskeligt at involvere sig rigtigt i romanen. Dan er for meget actionhelt, teenagedatteren kun en vag konturtegning og en lokalpatriotisk gruppe agerer meget magtfuldt men også besynderligt hævngerrigt.

Romanen indledes med fundet af den hængte medarbejder, og romanens spændingspunkter er velanbragte om end ikke meget medrivende. De bedste afsnit forekommer ved kultursammenligningerne:

Hvor Danmark talte om lederstil, coaching, team spirit og uddelegering, talte franskmændene om autoritet, diktat og frygt.

Jan Larson

272 sider

Siesta

Udgivet: 30.08.2013