De seks bøger om Carl udgivet samlet i een bog: Carl, Da Carl næsten var ond, Da Carl blev næsten rasende, Da Carl næsten havde det sjovt, Da Carl næsten ikke kunne gå, Da Carl næsten sov i telt.

Børnebøger anmeldes i stort omfang af litteraturanmeldere, men i mange tilfælde kunne de med større fordel anmeldes af kunstanmeldere, for det er ikke ganske sikkert, at litteraturanmelderen vil kunne yde illustrationerne fuld retfærdighed, men altså: Bogen om Carl er gennemillustreret. Billederne udfylder alle sider, mens teksten aldrig fylder mere end en halv side, og på nogle sider er der ingen tekst. Illustrationerne og teksten kører parallelt, og historierne kan udmærket fortælles med billederne alene.

Carl og hans familie er elefanter, men Carl opfører sig som et barn, og hans opførsel og omgivelser er nok genkendelige for de fleste børn. Carl er så meget barn, at han ikke altid er lige sød ved sin lillebror, der er klar til at tro på alt hvad Carl fortæller. Nogle gange er Carl god ved sin bror, for eksempel smider han sin ene støvle væk i sin iver for at være solidarisk med broren.

En anden gang er Carl med sin far på arbejde. Det er ret kedeligt, og Carl finder det nødvendigt at heppe på faren ved forskellige iørefaldende aktiviteter. I andre historier bygger Carl og hans brødre en kørestol til Carl, der pludseligt får noget med benene så han ikke kan gå, og i enkelte historier kommer brødrene op at skændes. Så bortset fra snabelen kunne Carl ligeså godt være en lille dreng.

Ida Jessen

Hanne Bartholin

240 sider

Høst & Søn

Udgivet: 27.03.2015

Birte Strandby