Paraqueño hedder en hanekylling, der bliver udklækket i en hønsegård på den spanske højslette. For en hanekylling er det et krav, at han skal lære at gale, og her har Paraqueño problemer. Hans lyd er smuk, men hans galen slutter brat, og så er han frygteligt søvnig om morgenen, når der skal gales. Han bliver drillet af de andre hanekyllinger, og en dag beslutter han at rejse mod havet for at finde sig selv og sin plads i tilværelsen.

Det bliver en lang dannelsesrejse, men Paraqueño lærer både at flyve og at gale undervejs. Han møder masser af andre fugle. Både måger og ørne viser sig hjælpsomme, mens kalkunen er en arrogant fætter.

Men som mange søgende ender Paraqueño med at finde både det han leder efter, og noget han ikke vidste, at han manglede.

Illustrationerne er fine, farverige akvareller, og der er mange af dem, så man får et godt og smukt indtryk af den store verden, Paraqueño vandrer og flyver rundt i.

Det er en god historie, men den er skræmmende teksttung, måske også for teksttung for oplæseren og målgruppen: børn fra ca. otte år.

Bogen indledes med lidt information om Spanien og det spanske sprog samt en tosiders liste over udtryk der måtte være uvante for en ung læser såsom gerning, yngling, bryste sig – og de mere indlysende: kuglerund, bidende koldt. Listen der synes lidt tilfældigt udvalgt er ikke i alfabetisk orden, og dermed ganske udfordrende for unge læsere, der har modet til at gå i gang med det udmærkede men meget lange eventyr.

Den søvnige hanekylling

Anette Kris Kristiansen

Illustreret af Kamilla Ruus

92 sider

Udgivet: 2022

Skriveforlaget

Birte Strandby