Frank Jensen leverer her en spionroman, hvor forviklinger, løgne, bedrag, voldsparathed, mord med koldt blod, forræderi og hemmeligheder står i kø, og hvor der næsten på hver af de over 400 sider er nye spændingspunkter.

Hertil kommer, at forfatteren mere end antyder, at personerne er virkelige, blot med andre tilslørede navne, og athændelserne har fundet sted. Frank Jensen, tidligere operativchef for PET, skriver i den allersidste sætning:

“Alle personer, der optræder i romanen, er mennesker, der på en eller anden måde har været en del af spionagehistorien, eller som jeg på anden vis har stiftet bekendtskab med i løbet af min karriere i Politiet!”

Vidste man det ikke før, så er det nu slået fast, at et liv i efterretningstjenester ikke er for børn eller sarte personer. Og da slet ikke i stalintidens KGB. 

Vi er i 1952. Der er panik på den sovjetiske ambassade i København , hvor spionchef Nikolay Smirnov og hans sikkerhedschef Volkov er rasende og bange.  Ambassadens kodemand, Alexander Merkulov, er forsvundet og har taget kodemappen med. Det vil være en katastrofe, hvis den havner hos danske PET. Yderligere ved de to, at de, der har ansvaret for en afhopper, kan komme til at betale den højeste pris. I Stalins Sovjet vil de uden videre blive betragtet som forrædere, der skal udslettes. Skyldige eller ej.

Bogens hovedperson er kodemanden, hvis dæknavn er Sasha. Han beslutter at forsøge at hoppe af, da han modtager besked om straks at tage til Moskva, hvilket kan betyde betragtelige ubehageligheder og det, der er værre. 

Nu begynder KGB en hidsig jagt på afhopperen, som for alt i verden skal uskadeliggøres. 

Hos PET noterer den operative chef Frederik Krog og hans medarbejdere den hektiske aktivitet hos russerne. Først senere går det op for danskerne, hvad der er sket og nu går også PET i gang med at lede efter Sasha,

Så udspiller dramaet sig ellers, blandt andet med skudvekslinger på et hotel. En sagesløs kvinde bliver skudt. Krog og hans folk må kæmpe mod, at der et sted i politiet findes en forræder, der arbejder for russerne. En sådan er der også i Udenrigsministeriet, hvor Krog jævnligt skal orientere om sagens udvikling. Dermed kender KGB til PET’s træk 

Sasha møder under flugten gadepigen Kitty, der på sin egen måde kommer til at spille en stor rolle for handlingen. Og for den afhoppede russer.

Frank Jensen skriver et herligt letflydende sprog, og der er leveret et propert billede af, hvordan efterretningstjenesterne arbejder.

Den russiske kodemand

Spionroman 

Forfatter: Frank Jensen

444 sider,

Udkommet februar 2023

Byens Forlag

Anmelder Bjarne Gregersen