Lokumsbogen er siden 1999 udgivet og solgt i mere end 250.000 eksemplarer. Den beriger sin lille begrænsede del af verden med vittigheder, leksikale oplysninger for enhver smag, gåder, diverse ranglister, billeder og meget andet der måtte udfylde tiden.

Sten Wijkman Kjærsgard & Ole Knudsen

Den monsterstore og skideskægge lokumsbog – Forbudt for voksne

304 sider

Gyldendal

Udgivet: 2015

Denne lokumsbog er som angivet i titlen tilegnet de yngre læsere, og på den første side findes sætninger der kan anvendes, når man spiller forældre-bullshit-bingo, såsom ‘Det er for din egen skyld’, ‘Da jeg var barn’ og ‘Bare vent til far kommer hjem’. Den sidste antyder måske et levn fra en tid, hvor mor var hjemmegående, ligesom sætningen ‘Tumpe, du ligner din far’ angiver, at det er for sjov.

Så er der en liste over hvornår forskellige nationer afskaffede retten til at slå børn. Nu står der ikke noget om den private revselsesret, men af det danske årstal – 1967 – kan man nok gå ud fra, at det var andres – andre end forældrene – ret det handlede om.

Ifølge listen blev revselsesretten afskaffet i Polen i 1723 og i Belgien i 1867, så her er vi ikke med på noderne.

Lokumsbogen er ikke politisk korrekt. Det er nok også for meget forlangt af netop en lokumsbog, men der er i bogen en liste over de dummeste godkendte navne. Kan det forulempe de læsere, der måtte have et af navnene?

Der er også mere udviklende temaer, eksempelvis billeder af fugle, og en opfordring til at gætte fuglens art, der er en liste over Coca Cola slogans de seneste 120 år, og både Coca Cola og Heinz tomatketchup er præsenteret med historie.

Til den mere brutale side er der nogle af Alle børnene. Her kommer en af de mildere:

Alle drengene købte nye kondomer. Undtagen Lars, der blot arvede sin fars.

Desuden er der underlige love, fobier, ting, du ikke kan google. intelligenstest og palindromer: Elg udnytter ret tynd ugle.

Sten Wijkman Kjærsgard & Ole Knudsen

Lokumsbogen 2016

268 sider

Gyldendal

Udgivet: 2015

Principielt samme opbygning som lokumsbogen for de yngste men informationerne er nogle andre. Her er eksempelvis syv råd til dig der arbejder på at blive gravid, og det er seriøst nok: Undgå røg og alkohol, spis varieret – og så det mindre seriøse: Vær en kvinde.

Der er et minikursus i champagnesabling. Om kurset er effektivt er uvist. Der er en liste over de 100 mest sælgende musikere i USA – Beatles og Presley topper, men også Barbara Streisand, Elton John og Led Zepperlin er blandt de 10 højest rangerende med mellem 70 – 180 millioner solgte enheder (enheder omfatter både vinyl, CD, download).

I stedet for rimene om Alle børnene er der her udpluk fra Barske børnerim der ved udgivelsen i 1952 blev betragtet som så politisk ukorrekte, at ejerne gemte dem væk:

Søren, Svend og Sivert

Trængte til en hivert

Tømte faders flaske snaps

Og for så at undgå klaps

Fyldte de små kvikke fyre

Flasken med salpetersyre.

Meget varierende og jævnt underholdende emner og viden, som man ikke vidste, at man manglede.