Humoristisk børnebog for de mindste med billeder og tekst af illustrator og animator Sten Platz. Fabelagtige farverige karikaturer af flodhest, elefant og gorilla pryder dobbeltsidede baggrundstegninger i gul, grøn og brun, mens den lykkelige slutning præsenteres som en ren farvebombe i kraftig rød på lilla baggrund.

Bogens charme skyldes især de indtagende tegninger, der forlener de vilde dyr med en venskabelig genkendelighed, som havde vi netop oplevet dem i en Disney-film. Den lille krokodille er nuttet og kun skræmmende for skildpadden og papegøjen.

Selve historien er super pædagogisk: Den lille krokodille har ondt i tænderne og opsøger på skift junglens forskellige dyr, for at høre om de ved, hvad man gør ved ondt i tænderne. Flodhesten mener, at det hjælper at børste tænder hver dag. Skildpadden mener, at det er tandpastaen, der gør forskellen, elefanten anbefaler grønsager, og giraffen går ind for en sund og varieret kost. Til slut entrerer krokodillen med en lille fugl, der erklærer sig villig til at give den som tandstikker. Så efter en del naturens uorden, som det jo er, når krokodillen taler venskabeligt med giraffen i toppen af palmen, når vi tilsyneladende frem til at få genindsat naturens orden, da den lille fugl påtager sig jobbet som tandplejer. Tilsyneladende – fordi der ikke er belæg for, at små fugle skulle varetage krokodillers mundhygiejne, selvom denne arbejdsdeling findes blandt småfisk og store rovfisk.

Måske skal man forberede sig inden højtlæsningen. For eksempel: har skildpadder overhovedet tænder? Og kan det være rigtigt, at løven ikke er så alvidende efter, at den har fået fjernet sine visdomstænder?

Sten Platz

28 sider

Turbine

Udgivet: 19.03.2014

Birte Strandby