På forsiden står: Drømmer du om mere tid og frihed i hverdagen? … det er muligt for alle at skabe et liv, hvor vi træffer valg baseret på lyst og interesse.

Det lyder forjættende, for hvem kunne ikke bruge mere tid på egne projekter, fremfor at knokle på et job man måske ikke elsker helt så højt længere?

Ideen er, at man kan regne sig frem til, hvornår man kan blive uafhængig af arbejdslønnen. Det kan godt være, at regnestykket viser, at man mangler en million til investering, men så er der forslag til, hvordan man skaffer den.

For at udregne hvornår man er uafhængig kan man benytte for eksempel 4-procentsreglen:

Når fire procent af den investerede opsparing kan dække et års udgifter, kan vi betragte os selv som økonomisk uafhængige.

Der er naturligvis plads til fortolkning, skattesystemer er forskellige i forskellige lande, men reglen kan fungere som et udmærket udgangspunkt.

Det er ikke gratis at blive økonomisk uafhængig, men også det er der råd for, og forfatterne foreslår i kapitlet ‘Skab din egen pengemaskine’ blandt andet oprettelse af webshop, affilate marketing (hvis man har en blog for eksempel), udlejning af de værelser i hjemmet man ikke selv benytter og investering i obligationer og aktier herunder indeksfonde, hvor der er mulighed for at investere bredt i forskellige typer aktier med større og mindre risici. Hvis man gerne vil investere i noget forholdsvis stabilt, så er det en god ide at kigge på det, vi altid har brug for: fødevarer, energi, medicin. At skrive og udgive en bog er også blandt forslagene, men hvis man ikke lige er Jussi Adler-Olsen eller Bjarne Reuter, er det ikke nødvendigvis en fantastisk indtægtskilde, selvom man udgiver på eget forlag. Der skal også være købere, og vi er jo ikke på det amerikanske marked, men på et lille indenrigsmarked hvor et oplagstal på 500 er ret almindeligt.

Der er mange investeringsforslag, både gode og mindre gode. Til gengæld er bogens første del meget basal og ganske fornuftig. Her anbefales det at se på budgettet, de månedlige indtægter og udgifter og eventuelt finde ud af, om der er dyre lån, man skal arbejde for at nedbringe, om forsikringer kan slås sammen mv. 

Der er en del mindre konkret hyggesnak i bogen, men der er også interviews med familier, der har valgt at trække sig fra arbejdsmarkedet, og det lyder, som om de er blevet lykkeligere af det. En mand nævner, at alene det at familien er flyttet til Lolland, hvor et hus kun koster en tiendedel af, hvad det ville have kostet i København, er nok til at han kan leve sit liv med en vis uafhængighed.

Også ejendomsinvesteringer og skat omtales. Generelt en god bog, men måske bedst for den unge der skal have styr på økonomien.

Den lille guide til

økonomisk frihed

Drømmer du om mere tid og frihed i hverdagen?

Sarah Ophelia Møss ? Cecilie Blovsted

200 sider

muusmann Forlag

Forlaget Penge

Udgivet: 2022

Birte Strandby