Sweeti arbejder i familiens slikforretning, Sweeti’s Candy Store. Hun er ved at lukke, da hun opdager en ung mand der gemmer sig i butikken. Han er stukket af, han ved ikke, hvad han hedder, eller hvad hans CPR-nummer er. Da politiet kommer og udspørger ham, bliver de ikke meget klogere, og da drengen har ikke engang en profil på de sociale medier, beslutter lovens håndhævere sig for, at han ikke eksisterer. Sweetis far lader ham sove på sofaen.

Sweeti er en sød pige der klarer sig pænt trods en tragedie i hendes tidlige år, men Sweeti er også omtrent det eneste stykke med almindelighed i romanen. Familiens nye logerende bliver siden kendt som Kaspar Hauser, og de betjente der huserer i hans cirkler hedder Emil Aarestrup og Steen Blicher. Det er ikke referencer, vi mangler. På turen rundt i Kaspars liv møder vi også Salman Rushdie, Stallone, Paris Hilton, Barack Obama og computeren Hal fra Rumrejsen 2001. Salman Rushdie er i øvrigt mentor for Sweeti, da hun senere vil skrive en roman om Kaspar Hauser.

Kaspar Hauser fortæller om sin ensomme opvækst i et tårn, hvor hans bedste selskab var en film med Tom Cruise og læsebogen ‘Søren og Mette’. Men det er ikke den eneste grund til, at han er noget særligt. I løbet af sine første timer sammen med Sweeti demonterer han en atombombe, og da han først har fået en Facebookprofil, får han mere en 2700 venner på et døgn. Det stiger siden til omkring 76.000, efter at Kaspar har været i Aftenshowet.

Kaspar har en besynderlig effekt på sine medmennesker, undtagen på Sweeti, der forelsker sig i ham, men der viser sig naturligvis at stå en led fyr med skumle hensigter bag Kaspars uskyldige gang på jorden. Vedkommende skal ikke afsløres her, men der mulighed for overraskelse.

Det er godt at være hjemme i sine klassikere og sine dameblade, når man læser Den lille Frelser og i øvrigt holde tungen lige i munden, når Sweetis forlægger fortæller om den berømte forfatter van Gogh der skrev både Solsikkerne og den glimrende roman Gamle støvler i Provence.

Bortset fra et voluminøst persongalleri og en til tider ret avanceret humor er romanen let læst, og der er mange gode tegninger, incl. vellignende portrætter af Salman Rushdie og Hemingway.

Den lille frelser

Martin Bartholdy

Illustreret af Jens Monrad

267 sider

Brændpunkt

Udgivet: 2019

Birte Strandby