Soldiers, Sailors and Airmen of the Allied Expeditionary Force!

You are about to embark upon the Great Crusade, toward which we have striven these many months. The eyes of the world are upon you.

Den 6. juni 2019 er det 75 år siden de allierede invaderede Normandiet, begyndelsen til slutningen for Hitlers Europa. Den længste dag er Cornelius Ryans veldokumenterede og gennemarbejdede værk om D-dag. Her er de store linjer, planlægningen, landgangen i detaljer, tyskernes reaktioner og de små historier, som den om Haubitserkompagniet, der kun fik en Haubitser frem og kun på grund af en enkelt stædig mand.

Invasionen og fordelingen af opgaver planlægges med omhu, omend der sker fejl, såsom at flere faldskærmstropper lander upræcist og op til 50 km fra målet.

Andre opgaver tackles med mere succes: US Army Rangers fik til opgave at indtage en 30 meter høj klippe for at uskadeligegøre et batteri på seks kanoner, der var så langtrækkende, at de kunne beskyde både Omaha og farvandet ved Utah. Der var afsat 30 minutter til udførelsen.

Invasionen skulle have fundet sted den 5. juni, men blev udskudt på grund af vejret. Vi følger generalfeltmarskal Rommel, der midlertidigt har forladt Atlantvolden for at rejse til Tyskland i forventningen om at invasionen ikke vil finde sted før senere. Han når lige at give sin kone hendes fødselsdagsgave, inden en telefonopringning i hast sender ham tilbage til Normandiet.

Der var 23.000 luftbårne tropper, og 70.000 gik i land fra søvejen. Skønt landgangen var ledsaget af heftige luft- og flådebombardementer, svækkede det ikke tyskerne væsentligt, og de første bølger led forfærdelige tab. Tabstal og liste over veteraner fra de deltagende nationer er angivet bagest i bogen.

Journalisten og forfatteren Cornelius Ryan, der selv var ombord på et amerikansk bombefly på D-dag, udgav Den længste dag i 1959. Han var i kontakt med mere end 1.000 mennesker og interviewede 172 personer, ligesom han indsamlede dokumenter, logbøger, dagbøger og rapporter. Den længste dag i 2019-format rummer 120 fotos fra invasionen, kopier af breve og logbøger fra både amerikanere og tyskere, og ikke mindst kort med angivelse af lokationer, operationer og dokumentation. Et imponerende stykke arbejde.

Den længste dag er filmatiseret i 1962 med blandt andre John Wayne, Sean Connery, Paul Anka, Mel Ferrer, Henry Fonda, Curd Jürgens.

En anden af Ryans bøger, A Bridge Too Far (Slaget ved Arnhem), er filmatiseret i 1977 med Gene Hackman, Michael Caine, Edward Fox, Ryan O’Neal, Sean Connery, James Caan og Liv Ullman.

Den længste dag

Cornelius Ryan

Oversat af Børge Outze og Brian Dan Christensen

304 sider

Gyldendal

Udgivet: den 6. juni 2019