En mand bliver fundet død i S-toget. Umiddelbart ser det ud til at være en narkoman der har fået en overdosis. Ved nærmere eftersyn viser det sig at være mord. Det bliver værre: under undersøgelse af afdødes bolig finder politiet narkotika og en lille million i kontanter. Politiet afhører de andre S-togspassagerer, men den afdødes kæreste er tilsyneladende forsvundet fra jordens overflade.

Rasmus Berg er kriminalassistenten på sagen, og han er makker med begavede og tiltrækkende Solmaz. De arbejder sig omhyggeligt gennem alle spor, men inden de kommer rigtigt i gang, sker der nok et mord. En langturschauffør bliver skudt i sit hjem, mens hans kone er ude for at hente deres datter. Rasmus aner en sammenhæng mellem de to mord, men kvinden der måske ed noget om mordene, er stadigt forsvundet.

Læseren følger dels Rasmus og Solmaz og dels the bad guys. To af de sidste bliver fanget i Tyskland med en massiv ladning narkotika og fængslet der, og Rasmus og Solmaz render ind i det tredje lig.

Ifølge efterskriften har forfatteren der selv har været drabsefterforsker gjort meget for at gøre opklaringsarbejdet realistisk. Og det virker meget realistisk, men det trækker også krimien i langdrag. Desuden følger vi Rasmus’ stigende interesse for kollegaen Solmaz, hvilket virker yderligere hastighedsdæmpende for plottet.

Sproget er rigeligt omstændeligt, og der er en del irritationsmomenter og fejl undervejs: sev i stedet for sivede, de tyske toldere har et sprog, som das Vaterland nok ville være ked af at vedkende sig, og hvad er emitteret skind?

På plussiden findes der en forklarende ordliste bagerst med anvendte udtryk fra politiets eget repertoire.

Dette er den anden krimi med Rasmus Berg.

Arne Woythal

Den hollandske forbindelse

409 sider

Byens Forlag

Udgivet: 2017

Birte Strandby