Den hemmelige arv – det er en banal titel, men den nævnte arv er langt fra banal: 65 Dior-kjoler. Beskrivelserne af kjolerne er næsten hele romanen værd. Og den ikke helt så lykkelige arving er Kat der er nyligt fraskilt, mor til to små piger og i øvrigt modekonservator – og det bliver arven jo ikke mindre interessant af.

Når Kat ikke er helt så lykkelig, skyldes det, at det er hendes elskede mormors kjoler, og kjolerne er bare en lille del af de hemmeligheder, hun har holdt skjult for Kat. Har mormoren virkeligt arbejdet for Womens Auxiliary Air Force under 2. verdenskrig, har hun været i tysk koncentrationslejr, og har hun fået et barn der? Den halvfems år gamle dame vil ikke tale om fortiden, men en nysgerrig forfatter dukker op, og Kat bliver meget klogere på sin familie og på dens aktiviteter under krigen.

Kat er vores hovedperson i nutiden. Den anden som vi følger under 2. verdenskrig er Skye. Skyes mor er spåkone og pilot, og Skye og hendes søster har angiveligt ingen far. Det er i sig selv kritisk på den tid, men Skye bliver trods vilkårene og omgivelsernes fordomme en meget selvstændig og selvbevidst kvinde, der nok kan give højtrangerende militærfolk noget at tænke over. Hun bliver også den første kvindelige pilot i Royal Air Force – en af dem der tør loope med en Spitfire, selvom det naturligvis ikke er tilladt.

Det ender som en ren forvekslingstragedie, og skeletterne vælter ud af skabene. Handlingen er fin, og Skyes kamp mod de mandchauvinistiske regler i det britiske luftværn er en nydelse. Der er også en heftig romantik. Mændene er ikke nær så markante som kvinderne, selvom de ser godt ud:

… hans personlighed mere end levede op til hans ualmindeligt gode udseende.

Den hemmelige arv har mange kvaliteter, når det handler om kjoler, om krig og om luftvåben og seje kvinder. Men i forbindelse med romantikken og den kærlighedsroman, det også er, så er det lidt vanskeligt at forholde sig til hårdkogte RAF-piloter der rødmer som skolebørn, sender skjulte blikke og i øvrigt er en smule karikerede. Men det kan alligevel godt betale sig at bevæbne sig med en pakke Kleenex, før man læser romanen.

Den hemmelige arv

Natasha Lester

Oversat af Lisbet Kjær Johansen

476 sider

alpha

Udgivet: 10.03.2021

Birte Strandby