Sven-Arne Persson er kommunalpolitiker, en stor retoriker der kan udtrykke alt uden at sige noget. Velanset om end ikke så elsket, i hvert fald ikke af sine partifæller. En dag forsvinder han, undskylder sig med et ildebefindende, udvandrer fra et politisk møde og forsvinder sporløst fra Uppsala. Tolv år senere støder en gammel bekendt på ham i Bangalore i Indien, hvor han arbejder som havemand og underviser. Mødet vælter Sven-Arnes tilværelse, og han beslutter sig for at tage hjem til Uppsala til sin gamle onkel. Onklen er kommunist og har kæmpet mod fascismen i Spanien og mod nazismen i Sverige under anden verdenskrig, og så viser han sig at vide noget om et uopklaret mord tolv år tidligere.

Hjemme i Sverige finder man en afsavet fod på en strand. Ann Lindell fra drabsafdelingen efterforsker sagen og de selvmord og mord der følger efter.

Er mordene og deres opklaring på grænsen til det banale, så er omstændigheder og personer til gengæld farverige og uigennemskuelige. Sven-Arne er med sit valg af liv som tilfredst medlem af en af de laveste kaster i Bangalore en bemærkelsesværdig karakter. Det gælder også hans temperamentsfulde, begavede onkel på 91 år, der:

havde lukket øjnene for tyranniet, så længe det blev udført i arbejderklassens navn, havde bagatelliseret krænkelser af menneskerettighederne for den gode sags skyld.

såvel som Lindell der halser af sted som aktiv drabsefterforsker og som enlig mor i privatlivet.

Og sære er menneskene på den yderste nøgne odde, hvor de fleste bor alene og har hemmeligheder. Opklaringen leveres pænt, men det er karaktererne der fascinerer.

Kjell Eriksson

Oversat af Lene Krogh Bertram

331 sider

Klim

Udgivet: 2015
Krimi
Birte Strandby