Christina Hesselholdt har umiddelbart efter udgivelsen af romanen ‘I familiens skød’ begået en børnebog, der rummer en ganske anden humor, og det er ikke så dårligt.
En død ål ligger foran Amalies hoveddør. Hvorfor ligger den dér? Kan det være sandt, at himlen har tabt den, fordi den havde for meget i hænderne, eller er det skarven, der var nødt til at gylpe den op, fordi den ikke kunne flyve med så megen ekstra last? Hvorfor går skarven på værtshus, og kan dyreambulancens chauffør virkelig ikke se forskel på en skarv og en hejre? Og er det rigtigt, at døde ål kan få en tanke? Til det sidste: Ja, det er det. Men ellers er der ikke mange absolutter i bogen, men masser af åbninger til egen fantasi.
Historien er fascinerende og velskrevet – nærmest usædvanligt velskrevet for en moderne børnebog, og det er dejligt at opleve sprog, der ikke ligner et voksent sprogs forkrampede forsøg på at tilpasse sig en ukendt målgruppe af tungtopfattende småbørn: Alene at anvende ordet ’tyk’ i beskrivelsen af Amalies mor er bemærkelsesværdigt, fordi ordet her forårsager gammeldags konnotationer som tryghed, ro osv. uden på nogen måde at associere til de daglige horder af modebetingede sundhedsapostles kronisk løftede pegefingre.
Bogens billeder af døde ål og blodige skarver er meget gode, mens Amalie og hendes familie krænger lidt over i det tegneserieagtige. Til gengæld er den frit vandrende fantasi stimulerende for tankegangen hos både børn og voksne.

Christina Hesselholdt og Tine Modeweg-Hansen

Anmeldelse Fyens Stiftstidende den 5. juni 2007
Birte Gam-Jensen
Børnebog
Fem stjerner

OM BOGEN
Christina Hesselholdt og Tine Modeweg-Hansen: Den grådige skarv
32 sider. 199,00 kroner. Høst & Søn