En flygtnings rejse fra Etiopien til Danmark

Tesfaye er født i Etiopien. Som ung studerende er han med i en demonstration mod uretfærdighed og for bedre forhold, men ifølge den etiopiske regering er alle studerende potentielle ballademagere, og militæret besvarer demonstrationen med våben. Nogle studenter bliver dræbt, og Tesfaye ryger i fængsel. Det er her de første tanker om flugt melder sig, og sammen med nogle venner beslutter han sig for at flygte fra Etiopien.

Det bliver ikke helt let. Første gang de er på vej ud af landet, bliver de forrådt, anholdt af politiet og sidder fængslet i mere end en måned. Anden gang lykkes det at komme til Sudan. Her bliver de venligt modtaget, men det er ikke muligt at få hverken arbejde eller uddannelse i hovedstaden Khartoum, og efter et år begynder den sudanske regering at lægge pres på etiopiske flygtninge, for at de skal rejse hjem. Det lykkes Tesfaye at komme til Grækenland på et transitvisum og siden til Jugoslavien og Italien. Tesfayes ønske var at komme til Vesttyskland eller Sverige, men på grund af uroligheder i Etiopien ender det med at blive Danmark.

Rejsen er beskrevet med mange detaljer, og der er brugt uoverskueligt mange dage på at vente på afgørelser fra politi og andre myndigheder, på at vente på pas og på at frygte for grænsevagter. Der er også mere opmuntrende indslag, som Tesfayes job under opholdet i Rom, hvor han skal træne en hund ved at lade den løbe ved siden af sin scooter. Men det ender med at blive en meget lang flugt med mange nederlag undervejs. Det er ikke sært, at det fortrinsvis er unge mænd der flygter. Flugten ville have været umulig for en familie med små børn.

Den glemte flugt er ikke stor litteratur, men vi får et godt billede af, hvad flugt kan være, og hvor verdenssamfundet svigter.

Den glemte flugt

Tesfaye Zerfu

108 sider

Trykværket

Udgivet: 2019

Birte Strandby