Den tredje krimi med Niels Bentzon som gidselforhandler.

En del af handlingen udspiller sig på Sikringen, Danmarks retspsykiatriske anstalt for de farligste, sindssyge forbrydere. En psykiater på stedet bliver fundet dræbt. Angiveligt har han drukket skarntydesaft – i lighed med Sokrates. Der er ikke tegn på vold, så politiet mener, der kan være tale om selvmord, men der er også på Sikringen en mand, som man mener kan have noget med dødsfaldet at gøre. Niels Bengtson tager efter nogen overvejelse opgaven med at lade sig indsætte på Sikringen, så han kan komme i kontakt med den formodede morder og de andre indsatte.

Det bliver en foruroligende oplevelse. Disciplinen, den tvungne medicinering og personalets militante opførsel og de andre indsatte er lige ved at tage livet af Bentzon. Men i stedet bliver en anden patient dræbt, og Bentzon får en ide om, hvem morderen kan være.

I mellemtiden er Bentzons kone i Sydamerika, egentligt på studierejse men noget trigger hende i forbindelse med skarntydemordet, og hun havner i Guatemala på jagt efter en blind mand, et spooky forsøg med reinkarnation og et dokument skrevet af førnævnte Sokrates. Sideløbende fortælles historien om hvordan tre unge studerende fandt frem til dokumentet i 1939, og hvad det siden kostede dem.

Der er spænding og fremdrift fra side 1 både for Bentzon og for de engelske studerende. Samtidigt er Bentzon en meget troværdig figur, menneskelig i sine udfordringer på hjemmebanen, men er det sandsynligt, at to relativt nybagte forældre uden antydning af skyld kan tilsidesætte et par tvillinger på et år for at tage sig af andre opgaver?

A. J. Kazinski

431 sider

Politikens Forlag

Udgivet: 2015

Birte Strandby