Tragisk, rørende fortælling om Vera der om natten tager sin døde lillebror med på en rejse. Hun opsøger Syl der får liv i broren, så han ånder og får røde kinder, men kun om natten, når han flyver med Vera.

Billederne er helsides stregtegninger med forskellige landskaber, et i hvidt, et i grønt, et med rød baggrund. Nogle af billederne er ret uhyggelige. Der er et billede med tre piletræer der ligner spøgelser, en hytte hvor der bor en heks og tre trolde ved en tønde. Men der er også smukke landskaber og tegninger af Vera der løber af sted med lillebroren sovende i sit lange hår.

Den poetiske tekst fylder kun nogle få linjer på hver side:

Hjerteslagene er som en klukkende bæk.

Som små regndråber i en voksende pyt.

Som æbler der dumper ned fra træet.

Og Salander smiler fordi Vera vil lytte.

Som Egon Mathiesen, ham der skrev og tegnede Mis med de blå øjne, sagde: Børn ser sig frem til alt. Deres visuelle evne er mere udviklet end deres tænkeevne.

Og denne visuelle evne får fuld valuta i Den fineste historie, der er en æstetisk oplevelse, hvor tekst og tegninger rummer en fortælling der henvender til både børn og voksne. Barnet får mulighed for at lege sig gennem forskellige stadier i en sorgproces. Karakteristisk for historien er, at forældrene holdes uden for. De når ikke at opleve Veras drømmeløb i natten, eller at deres lille dreng ånder.

Det er smukke detaljerige illustrationer, metaforfyldt tekst fri for pædagogiske beskrivelser og dermed måske ej heller helt let tilgængelig.

Brynjulf Jung Tjønn

Den fineste historie

Illustreret af Øyvind Torseter

Oversat af Nanna Gyldenkærne

44 sider

Høst & Søn

Udgivet: 28.02.2017

Målgruppe: 6+

Birte Strandby