Roman om Stephen McQueen der i modsætning til sin amerikanske næsten-navnefælle ikke er berømt eller succesrig. Han er med i et teaterstykke om Byron, men udover at være dubleant for stjernen, Josh Harper, der er nummer 12 på listen over verdens mest sexede mænd, så består hans rolle i at spille død og i at være et spøgelse, der åbner døren for Byron i sidste akt. Sådan er hans karriere som skuespiller, biroller, biroller og biroller. Da Josh Harper inviterer Stephen hjem til fest, bliver denne selvsagt meget smigret, men det viser sig, at Harper forventer hans hjælp som tjener ved festlighederne. Det eneste formildende er mødet med Harpers attraktive hustru, Nora.

Ellers er det nedtur, ydmygelser og utallige jokes om navneligheden med den amerikanske skuespiller, mens Harper vader i succes og fristende kvinder. Det er næsten ikke til at bære for Stephen, der leger med tanken om hvad det kan føre til, hvis han får mulighed for at springe ind i tilfælde af Harpers pludselige, eventuelle fravær.
I privatlivet er Stephen fraskilt, hans datter forstår ham ikke, og hans manager sørger for, at han får en rolle som talende egern. Romanen ender med, at Stephen får alle sine ønsker opfyldt, bare ikke helt på den måde, han havde ønsket sig.

Den intrigante, sladdermættede atmosfære på teatret ligner atmosfæren i Somerset Maughams roman Theatre, hvor al glansen går til en enkelt stjerne. Men ellers er det en roman om et menneske der langsomt er ved at erkende forskellen på den person han tror han er, og den person andre ser.

Den evige toer

David Nicholls
Oversat af Brian Dan Christensen
384 sider
Gyldendal
Udgivet: 18.03.2013

Birte Strandby