Det sidste nye i krigen vi aldrig bliver færdig med, 2. verdenskrig. Denne gang i form af en minutiøs beskrivelse af jagten på nazilægen/-bødlen Aribert Heim.

Efter krigens afslutning stod der opgør på dagsordenen. På den første liste over mistænkte krigsforbrydere var der 70.000 navne. Men det viste sig, at alene lokalisering og retsforfølgelse af krigsforbryderne i det tyske kaos der efterfulgte kapitulationen blev en umulig opgave. Identifikation var heller ikke altid muligt, og det var blandt andet derfor, det lykkedes Eichmann og Mengele at flygte i første omgang.

Der var mange andre opgaver der skulle løses i forbindelse med genopbygningen af Tyskland, så retsforfølgelser blev nedprioriteret, og de allierede ønskede afnazificeringsprocessen afsluttet hurtigt. Mange tidligere nazister fik magtfulde stillinger, en tidligere bøddel blev leder af en flygtningelejr, og i en lang periode ønskede tyskerne at få lagt låg på fortiden. Først i 1958 – og med afsæt i omtalte flygtningelejrs ledelse – begyndte delstatsministre at oprette et særligt organ til undersøgelser af krigsforbrydelser.

Aribert Heim holdt sig under radaren, men måtte i 1962 flygte til Egypten. Han bibeholdt kontakten til sin familie og til sin advokat, der havde profileret sig på forsvar af tidligere nazister.

Rygtet siger, at Heim i 1992 døde af tarmkræft, mens andre rygter siger, at han senere blev set i Østrig og i Spanien.

Heims historie er gengivet med rigtigt mange detaljer, og det kan man også sige om Alfred Aedtners der er hovedjægeren her. Således bliver vi undervejs bekendt med Heims hustru, søster og niece, og med Aedtners hustrus kommentarer til hans store arbejdsiver og -pres. Nogle af de små sidehistorier øger læsevenligheden, mens andre synes overflødige i sammenhængen. Derimod er koblingen til de fælles historiske referencer interessant, Suez-krigen, Barbie, Wiesenthal, og som forfatterne skriver, så har den noget usammenhængende jagt på nazi-forbrydere skabt en udmærket model for, hvordan krigsforbrydere fremover kan retsforfølges.

Nicholas Kulish & Souad Mekhennet

333 sider

Klim

Udgivet: Oktober 2015