Tænk, hvad jeg kunne have undgået at gå glip af, hvis jeg havde haft dynamisk syn.

Efter at have set en boksekamp i fjernsynet beslutter den unge kvinde i titelnovellen sig for at gå til bodybuilding. Fire træningstimer om ugen ændrer på kroppen. Hendes kolleger bakker hende op, mens hendes mand overhovedet ikke opdager den nye hårde krop med de store muskler, indtil han en dag finder hendes kort til fitness-centret. Så bliver de nødt til at tale.

Den japanske, prisbelønnede forfatter Yukiko Motoya har skrevet 11 meget specielle noveller. Novellerne er fra 2012-2016. Det fælles tema er opmærksomhed. Hvad sker der, når vi er opmærksomme, og hvad sker der der, hvor opmærksomheden ikke er?

Motoya lader fantasien styre, og alle noveller begynder med helt almindelig hverdag, småt, statisk, fastlåst, men to sider længere henne er vi langt ud over fantasiens åbne vidder. Mønstret ses tydeligst i Prøverummet. En ekspedient i en tøjforretning med designertøj henvender sig jævnligt til en kunde i et prøverum, men hver gang siger kunden, at hun er ved at klæde om. Ekspedienten har ikke set kunden, og ifølge regler for ekspedienter må man aldrig trække forhænget til side. Kunden prøver tøj hele eftermiddagen og til langt ud på natten. Ved midnatstide har hun prøvet alt, hvad der er i butikken, og begynder forfra. Da ekspedienten vågner om morgenen, har kunden stadigt ikke fundet det rette, og ekspedienten tager over til den nærmeste tøjkæde for at hente nyt tøj til kunden. Til sidst trækker hun kunden med ud i byen – med prøverum og det hele, for tøjforretningen er netop sådan en forretning der har prøverum på hjul.

I novellen Paprika-Jiro får vi en snert socialrealisme, det har vi ikke fået antydning af i de andre noveller, men her står Paprika-Jiro på sin stand på markedet, og engang i mellem kommer to, en mand og en kvinde, stormende og kæmpende gennem markedet og ødelægger alt. De blæser forbi, mens de øver spark og slag på ting der ikke står i vejen, og de efterfølges af en flok skydende mænd, der holder pøblen i skak. Paprika-Jiro forsøger sin egen lille protest, men ender med at gå og rydde op det hærgende selskab.

Hvis man er til analyser, er der rigtigt meget guf i Motoyas velskrevne, humoristiske, absurde og let magiske noveller. Man kan også bare lade sig underholde og se, hvor opmærksomheden fører os hen.

Den ensomme bodybuilder

Yukiko Motoya

Oversat af Hanne Arnold

177 sider

Korridor

Udgivet: 06.10.2021

Birte Strandby