David læser filosofi, men tager hjem på sommerferie i den lille, kedsommelige by, hvor han har boet hele sit liv. Han hænger ud med vennerne, der har fundet et ubeboet hus i skoven. Der holder de til, og det er også der, de gemmer de tyvekoster, de stjæler i landsbyen, indtil de kan blive afhændet.

David har fuldt overblik over den skæve retning, vennerne – og han selv – har taget, og han er ikke blind overfor, at der er noget mærkeligt ved huset. Det ser velholdt ud, selv om det har stået tomt i mange år. Samtidigt har han underlige drømme om hændelser i fremtiden. Og midt i denne mystik med deja vu oplevelser og bekendtskabet med en mærkelig dreng og hans talende kanin, går det helt galt: Et indbrud løber af sporet, og de seks venner får ganske andre forbrydelser på samvittigheden og politiet på nakken. Oven i købet udsættes de for pengeafpresning, og hyggesommeren med gamle venner udvikler sig katastrofalt. Nye forbrydelser begås og en meget gammel forbrydelse opklares overraskende. For nogle af vennerne bliver slutningen brutal.

Spændende og inciterende i sin sammenkobling af ungdomsroman med negativt dannelsesprojekt og underliggende krimitoner. David har fortællerstatus som hovedpersonen i Forbandede ungdom og Den kroniske Uskyld, og han er observatøren, der bliver mere eller mindre revet med af vennerne, pigerne og langsomt er ved at drive væk fra forældrenes indflydelse, indtil båndene til barndommen brat rives over. Krimiopbygningen giver form til romanen og tilføjer et skær af gru over den ellers realistiske scene, så det bliver andet og mere end en udviklingsroman.

Christoffer Carlsson

Oversat af Rikke Toft Kleemann
444 sider
Cicero
Udgivet: 23.02.2012

Birte Strandby