‘Den danske soldat’ begynder i juni 1941 og slutter i august 1945. Tim tilhører det danske mindretal i Slesvig-Holsten. Siden optakten til 2. verdenskrig har Tims far forlangt, at familien taler tysk, fordi han frygter for sit job. Tim og hans jævnaldrende er med i Hitlerjugend, og Tim bliver indkaldt til den tyske hær. Men før han bliver indkaldt, får han lejlighed til at redde det yngste barn på det nærliggende gods. Han er forelsket i den ældste datter fra godset, Lilly, og hun forelsker sig i ham.

Lilly er en selvstændigt tænkende ung dame, og hun vil gerne være dyrlæge, selvom det på ingen måde harmonerer med de forventninger hendes far og stedmor har til hende. Netop ambitionerne og muligheden for at leve et andet liv, har Tim og Lilly til fælles, men samtidigt skal de respektive familiernes normer. Deres forhold er dybt hemmeligt, men det kompliceres af krigen, især da Tim bliver sendt til Østfronten. Ydermere bliver Lilly gravid, og for at tækkes sin familie, er det nødvendigt at gifte sig med den mand, hendes yngre søster har forelsket sig i.

Synsvinkelen skifter mellem Lilly og Tim. Lilly kæmper mod klassesamfundets normer, og Tim slås mod russerne i en krig der ikke kan vindes. 

‘Den danske soldat’ er en kærlighedshistorie, hvor kærligheden møder alverdens forhindringer, også svig og et enkelt mordforsøg. 

Vi får et udmærket tidsbillede med Anden Verdenskrig og datidens klassesamfund. Selve kærlighedshistorien minder om andre lignende, men formår alligevel at være ganske gribende, omend lidt banal.

Den danske soldat

Emilia Hansen

340 sider

Lindbak + Lindbak

Udgivet: Juni 2022

Birte Strandby