Endelig var vi alle lige, vi var alle sultne og tørstige, og vi var alle møgbeskidte.

Darinas brutale selvbiografiske fortælling om en modsætningsfyldt barndom og ungdom i Libanon: En kilometer væk regnede bomberne ned over Hamra, og i hotellet var der konkurrence om den smukkeste bikini i Beirut.

Romanen begynder med Darinas fars død. Han er en bemærkelsesværdig mand, der ud fra sine grundlæggende principper opdrager de tre døtre til den yderste frihed. Det omfatter religionsfrihed og giver lige så mange vanskeligheder og lige så megen vold som religion. Og overholdelse af ramadanen viser sig naturligvis at udgøre et rigtigt godt teenageoprør.

Men lykkes det ikke helt med religionsfriheden, så betyder et liv midt i krigszonen, at død kan ventes hvert øjeblik, og derfor søger Darina dobbelt mundfulde af det hele, spiritus, kokain og en seksuel frihed, der må være lidt i særklasse for en femtenårig libanesisk pige. Blandt andet underviser hun for fem dollar i timen sine jævnaldrende på den katolske skole:

Vid, kære frøkener, at fellatio er en kunst, ganske som sang, maleri eller gastronomi.

Hovedpersonen selv er uhæmmet og grusom. Sammen med sin søster forsøger hun at myrde sin far, da denne undtagelsesvis sætter grænser for pigerne. Men ellers handler romanen også om forældre, der vil give deres børn total frihed og samtidigt beskytte dem, hvilket udvikles til en suicidal balancegang i dunsten af vold og død i Beirut, hvor lig i gaderne er så almindeligt som liv i gaderne
Det er en chokerende roman om mennesker, der gør en betagende indsats for at bekræfte deres frihedsidealer.

Darina al-Joundi & Mohamed Kacimi
Oversat af Lars Bonnevie
144 sider
Gyldendal
Udgivet: 30.04.2009

Birte Strandby