Den bøjede mønt er første bog i serien De Ualmindelige om 11-årige Ivy og hendes 14-årige bror Seb og paralleluniverset Lundinor.

Ivy og Sebs bedstemor falder og brækker blandt andet en hånd. Falckmanden er nødt til at klippe det armbånd over, som bedstemor altid har gået med, og så er fanden løs – i bogstaveligste forstand. Bedstemor var udsat for en ulykke for mange år siden, og kan ikke huske noget der ligger før ulykken, og nu viser det sig, at hun kommer fra en magisk verden – en verden hvor der både er trusler fra en række grumme ledere og et stort avanceret landskab der tilhører de ‘Ualmindelige’. De Ualmindelige har styr på trolddom og magi og gør et stort arbejde for at mennesker ikke skal opdage dem.

Bedstemor kommer på hospitalet. Ved et tilfælde teleporteres børnene til den anden verden, Lundinor, hvor tingene fungerer anderledes. De Ualmindelige kører dette univers, hvor der ikke er plads til mennesker, muckere som de kaldes; ikke at forveksle med Rowlings udtryk mugglere, selvom det betyder det sammme.

Det viser sig, at bedstemor råder over en genstand der er af største vigtighed i Lundinor, og nogen er klar til at gå meget langt for at erhverve denne genstand, så langt at Ivy og hele hendes familie er i fare. Ivy er en handlekraftig ung dame, så hun går på jagt efter sin familie men møder utallige forhindringer.

Bogen synes at være stærkt inspireret af Harry Potters magiske univers. For eksempel foregår rejser for muckere via tasker. Den lokale hær i Lundinor benytter sig af ‘ualmindelige’ opvaskebørster, når de skal optræde truende, og ‘ualmindelige’ clips bliver benyttet som håndjern. Trafikken kan som hos Potter foregå på kost, men den kan også finde sted med støvsugere – som i litteraturen om den russiske Tanja Grotter, der er en spejling af engelske Potter.

Universet er spændende og detaljeret opbygget, og fortællingen har mange udmærkede spændingsmomenter, men er også lidt slæbende undervejs. Karakterernes sprog er relativt unuanceret, og Ivy lyder sommetider som en gammel mand: Jeg tvivler på at det vil være et problem for dig. … Har du noget valg?

Jennifer Bell

De Ualmindelige

Den bøjede mønt

Oversat af Nanna Gyldenkærne

347 sider

Høst & Søn

Birte Strandby