Det kan I sgu da ikke. I er politiet.

Færøerne har været det fredeligste land i Norden. Mellem 1600 og til slutningen af 1900-tallet er der kun sket et drab.

Det var før William blev leder af den lidt sære Skanseafdeling i Torshavn. Her er tre ansatte, politifolk der af en eller anden grund ikke rigtigt kan arbejde sammen med resten af politietaten. Tilsammen danner de tre en lille, velfungerende og ret hårdtslående enhed, der i øvrigt får de sager der er mindst prestige ved at opklare.

Det begynder uskadeligt. Et mere end 100 år gammelt skelet dukker op i en kælder i forbindelse med en ombygning. Skanseafdelingen får sagen, fordi den er lavt prioriteret. Det viser sig, at der er endnu et skelet gemt i huset. Ved at gennemgå aviser og dokumentation fra 1888 afsløres det, at det drejer sig om et ægtepar, der angiveligt skulle være sejlet til Danmark, hvorfor der ikke har været nogen eftersøgning. Og da proppen først er røget, viser det sig at et andet ægtepar er forsvundet under lignende omstændigheder 100 år senere. Det lugter af konspiration, og det foregår i nutiden, opdager William, da han finder en patron i sin bil, en medarbejder bliver banket og et vigtigt vidne simpelthen forsvinder. Det er kun sekundet før, William selv bliver truet på det han elsker højest.

William og co. har en egen stil, når de skal have oplysninger ud af folk, og på ganske få dage får de jaget en god håndfuld mænd på sygehuset til politichefens vrede. Den blinde skare begynder som et stilfærdigt billede af politiarbejde i Torshavn, men svinger sig med konspirationsteori og vold i lighed med Liam Neesons aktiviteter i Taken op på helt andre niveauer, end man normalt ville forbinde med et nordisk ø-samfund med 50.000 indbyggere.

Den megen vold fra politiets side og Williams reaktioner på egne følelser distancerer Den blinde skare fra anden nordic noir og forvandler den lille hyggekrimi til et amerikaniseret, eksplosivt hævnmonster. Heldigvis er der jo langt til Færøerne, men har man stedkendskab, så er der øer, gader og områder der placerer mordere og ofre.

Med den slags politifolk, behøver vi slet ikke kriminelle.

Den blinde skare

Jógvan Isaksen

Oversat af Anya Mathilde Poulsen

242 sider

Marselius

Udgivet: 26.09.2018

Birte Strandby