En rigtig hyggekrimi der samtidigt leverer en fin fremstilling af nutiden med covid-19, mink og udrejseforbud. Og ikke nok med det. Vores hovedpersoner kommer forbi en nedslagtning af mink, vacciner der er forgiftet, vaccinemodstandere, konspirationsteorier og methsmugling i minkpelse. Når man har læst Den barmhjertige samaritaner forstår man måske bedre, at krimien er blevet kaldt nutidens folkeeventyr. Forfatterne rammer præcist ind i øjeblikkets kultur og miljø, den frygt og risiko vi skal leve med, og ikke mindst de traumer der ender med at give sig udslag i mord og overgreb på medmennesker

Den barmhjertige samaritaner begynder, hvor Det kolde guld sluttede. Vores opdager, Olivia, er blevet bortført og holdes fanget i en gård langt ude på landet i Sverige. Heldigvis er kollega Lisa og co. på sporet af Olivias bortfører, men da de når frem, er gården brændt ned. Der er et lig i brandtomten, og det er ikke Olivia.

Da man regner med, at sagen er opklaret, afslører den retsmedicinske rapport, at sagen først er ved at begynde. Ydermere finder man et andet lig i en ruse langt derfra, men de to lig er beslægtede, og motivet til det ene kan hænge sammen med en forbrydelse begået for mange år siden, afsluttet og afsonet, men måske uretfærdigt.

Trods de rå mord er det stadigt en hyggekrimi, men med en solid samfundskritik. Opklaringen er grundig, og alle sten bliver vendt. Ind i mellem får vi indblik i karakterernes private liv. Det er ikke helt til at afgøre, om alle de informationer er nødvendige for den gode krimi, eller om de blot hæmmer opklaringen. Men en udmærket krimi til søndagskaffen.

Den barmhjertige samaritaner

Cilla og Rolf Börjlind

Oversat af Kamilla Jørgensen

360 sider

Gyldendal

Udgivet: 31.01.2022

Birte Strandby