En samling eventyrlige fortællinger inspireret af kladdehæfter fundet på Vindinge gamle Skole ved Nyborg.

Det er eventyr i et fjernt middelalderunivers – som de fleste eventyr – men det er også eventyr med udgangspunkt i Vindinge, og det bliver det ikke mindre eventyrligt af. Her er både minaturedronninger, en talende so, åmænd, nisser og en dreng så stærk, at han ubesværet kan løfte en ko.

Der er mange ligheder med de gammelkendte eventyr og masser af magi smukt komplementeret af religiøs overtro. Eksempelvis fortællingen Det sorte silkeslæb, der er en af djævelens opfindelser: En hård og uforsonlig enkebaronesse, bosat syd for Nyborg!, har et magisk stykke klæde, så sort at det i beskrivelsen får læseren til at tænke på det astronomiske fænomen sorte huller. Hun elsker klædet og får det syet på sin kjole som slæb, men skrædderen der syer laver samtidigt af stoffet en lomme i den kjole hans elskede bærer. Lommen har den besynderlige egenskab, at hver gang den unge kvinde møder en trængende, så kan hun i lommen finde mønter, brød eller hvad der ellers måtte udbedre den mangel hun står overfor. For hver god gerning hun gør, bliver stoffet lysere, og det går ud over enkebaronessens sorte slæb og dennes forhold til djævelen.

At der er mere mellem himmel og jord end præsten prædiker, er en morale i flere fortællinger, blandt andet Tiden går… om den unge stivnakkede præst der angiveligt må bøje sig for andre mirakler end dem Gud sender.

Der er gode og onde men i modsætning til standardeventyrene er der også tvivlere og mennesker, der ændrer adfærd, og så er der beretningen om, hvordan den røde løber blev opfundet – frit efter Jack og Bønnestagen.

Underholdende fortællinger – mest for voksne – genkendelige elementer og uforudsigelige slutninger.

Torben Kragh Jensen

234 sider

mellemgaard

Udgivet: Juli 2015

Birte Strandby