Som der står i en anmeldelse på Amazon: This is not just a good book, it is a GREAT book.

Denne debutbog er en af årets mest fantastiske udgivelser. Den handler om livet i Volchansk, en sønderbombet by i Tjetjenien, hvor det lokale sygehus der skulle have været bemandet af 500 ansatte nu bemandes af tre hårdt ramte personer:

Sonja var unægtelig en kold og tyrannisk kvinde, hvis skulen kunne få blomster til at visne og foretage spontane aborter, og Desji var tydeligvis vanvittig …

Sonja er stedets overbebyrdede læge, Desji den forsmåede sygeplejerske og Akhmed, er en inkompetent læge der forresten tror, at Ronald McDonald er præsident i USA.

Akhmed kommer til sygehuset med otteårige Havaa, hvis far er blevet bortført af russiske soldater. Pigen er efterlyst, men Sonja lover at lade hende bo på hospitalet, mod at Akhmed arbejder der.

Akhmeds kone ligger hjemme i en næsten vegetativ tilstand, og Sonja leder efter sin søster der har forladt deres hjem et år tidligere.

En tredje væsentlig karakter er Akhmeds gamle ven Ramzan der er blevet meddeler og forsøger at få Akhmed til at fortælle, hvor Havaa er.

Romanen foregår i 1996 og i 2004 under de tjetjenske krige, og skulle man have glemt, hvorfor krig er et af menneskets mest idiotiske påfund, så vil denne roman forklare det, så man ikke glemmer det igen.

Alligevel er det ikke kun håbløst. Selv de mest hjemsøgte mennesker kan møde kærligheden i et kort øjeblik, og så rummer sproget sin egen brutale humor:

En øgle knepper en krabbe, og ni måneder efter kommer der en skildpadde ud. Det kaldes for evolution.

Jeg håber, at din biologilærer blev sendt i Gulag.

Den amerikanske titel er A Constellation of Vital Phenomena, og det dækker over livets indhold: organisering, irritabilitet, bevægelse, vækst, reproduktion, tilpasning.

Anthony Marra

Definitionen på liv

Oversat af Lasse Rask Hoff

460 sider

Hoff & Poulsen

Udgivet: November 2017

Birte Strandby