Krimi med udgangspunkt i roma-kulturen

Ray er privatdetektiv. Han er halvt sigøjner, og måske netop derfor får han pludselig en sag om en forsvunden kvinde, der har forladt sin roma-familie efter et meget kortvarigt ægteskab. Familien har ikke hørt fra hende i syv år, men nu vil de gerne vide besked.

Kun hans familieskab med romaer giver ham i nogen grad adgang til det meget lukkede miljø. Han bliver klar over, at den forsvundne kvinde har forladt ikke bare ægtefællen men også den lille dreng, hun har født. Opklaringen bliver en kamp, og oplysningerne må nærmest lirkes ud af roma-familien, den forladte mand, Ivo, hans sygdomsramte søn, bedsteforældrene og søstrene og ikke mindst JJ, familiens meget voksne trettenårige dreng.

Efter et stykke tid finder politiet resterne af et lig, på et sted hvor man mener den forsvundne kvinde har været. Dernæst bliver Ivos søn bragt til sygehuset, fordi man der har bedre mulighed for at behandle ham for ’familieforbandelsen’. Slutteligt forsvinder Ivo – måske for altid, og gådens løsning viser sig at være en ganske anden end forventet.

Synsvinklerne skifter mellem Ray og trettenårige JJ, der trods hver deres vanskeligheder deler et fornuftigt og realistisk syn på verden og familien. God og sjælden roman med et godt indblik i livet for romaer såvel tilværelsen på landevejen som det sporadiske tilhørsforhold til de samfund, de opholder sig i.

Der er indeholdt en del grammatiske mærkværdigheder såsom en periodisk mangel på tegnsætning;

Hvis vi ser bort fra din dømmekraft et øjeblik Antager du så…

eller

Hvor vover han jeg slår ham ihjel.

Stef Penney

Oversat af Kim Langer

440 sider

Forlaget Punktum

Udgivet: 30.08.2012