Du bliver her og hygger dig med os andre, og vi laver de skide boller færdige, eller også kan du sidde og glo på dit værelse hele næste uge uden at lege med dine venner.

Ti noveller om det værste i mennesket. De ti bud har givet titler til novellerne, og i hver novelle er der en eller flere der bliver straffet for at overtræde et af budene. Her er ofre i alle versioner, og der er rigtig meget vold, fysisk og psykisk. En del af volden er en effekt af indretningen af vores samfund. Der er de hårdtarbejdende forældre, der skændes om, hvem der skal putte barnet. De har travlt med vigtige projekter, og er hjerteskærende, da barnet siger, at hun ikke behøver godnathistorie.

Et andet barn, en teenager, har ligeledes ondt i livet. Han planlægger en aktion, der skal få hans forældre til at indse, at de elsker ham, og han er det vigtigste i deres liv. Hans plan er lagt med omhu, men han overser alligevel en detalje.

Værre er det i novellen ‘Du må ikke bære falsk vidnesbyrd mod din næste’. Her skal søndagshygges, så mor kan få de rette billeder på de sociale medier. Det lykkes næsten at skabe det perfekte foto, men så bliver hun alligevel overgået af veninden, og så er det liv spildt.

Der er også dem der hævner sig, og det er en helt anderledes blodig affære, og i enkelte tilfælde direkte makabert. Her er masser af skam og skyld, men det kniber uhyggeligt med erkendelse, og de få der viser ansvar koster det dyrt.

Illustrationerne er uhyggelige og i gråsorte nuancer. Her er en dukke ved en gynge og en enkelt dråbe blod, en hånd der forsøger at gribe eller holde fast (i hvad?), og ansigtet af en mand der ligner Jack Nicholson i filmatiseringen af Stephen Kings The Shining.

Tragedierne i dagens samfund er fremhævet og karikeret, men novellerne hænger fast efter læsningen i al deres ubehagelighed. En påmindelse om hvor vi kan være på vej hen, eller blot et satirebillede af mennesker?

De ti bud – ti billeder i tiden

Noveller

Sinius Reuss

Illustreret af Daniel Haase

57 sider

Brændpunkt

Udgivet: 2022

Birte Strandby