Med ‘De skyggefulde haver’ præsenterer Kåre Bluitgen Koranen i en udgave, der er til at forstå også for unge og børn. Mange af Koranens gentagelser er udeladt, rækkefølgen er kronologisk, og Allah tiltaler konsekvent Muhammed og læseren direkte. Det sidste gør et vist indtryk, især når der bliver talt om Dommedag og straffen for ikke at være troende.

Omskrivningen betyder ikke, at det er let læsning hele vejen igennem, der er passager der kan opfattes diffust, mens andre er helt klare såsom kapitlet Kvinderne, der omhandler fordeling af arv og opførsel overfor medmennesker.

At de mange gentagelser er udeladt, giver større fokus på de interessante fortællinger. En del af dem kender vi fra Bibelen, eksempelvis historien om Lot og hans stakkels kone, Josef og hans brødre, og beretningen om Moses. Den sidste er meget detaljeret her. Vi ved, at Moses blev sat ud i en kurv på Nilen, men at hans mor to gange havde held til at gemme ham for Faraos soldater – den ene gang i en tændt ovn – er knap så velkendt. Den del er ikke umiddelbart at finde i den engelske udgave af Koranen, men er et bidrag fra bøger om Muhammeds liv.

Det at inddrage stof fra historiske bøger gør også noget for læsevenligheden og for handlingen i de enkelte kapitler. Men i nogle tilfælde øger de blot nysgerrigheden uden at komme med svar, som i kapitlet Amrams familie hvor der står, ‘at de jøder, der afviste Koranen og dræbte Guds profeter, skal lide en pinefuld straf. Men jøderne siger selv, at de kun skal være 40 dage i helvede.’

I den engelske (og den danske oversættelse på Sunna.dk) står der ikke jøder, men ‘those who were given a portion of the Scriptures’, og der står intet om 40 dage, men blot ‘nogle få dage’. Hvorfor mon præciseringerne?

Illustrationerne er lette og farverige. Der er blandt andet billeder af Noas ark, af Jesus på korset og opstandelsen – der ikke foregår helt i som i Bibelen – og af Moses der skiller vandene.

Alt i alt en smuk og relativt let tilgængelig udgave af Koranen.

De skyggefulde haver

Den illustrerede koran

Kåre Bluitgen

Illustreret af Bosch Fawstin

388 sider

Forlaget Tøkk

Udgivet: September 2020

Birte Strandby