Kvinderne stod for alt håndværk, indkøb og salg, madlavning og børneopdragelse, mens mændene ikke bekymrede sig om andet end falkejagt, krigsfortællinger og muligheden for at skaffe sig flere koner. Marco Polo om mongolerne

Efterhånden skal vi ud i rummet for at opdage nye sider af verden, men tidligere tiders opdagelsesrejsende har stadig en historie at fortælle. Kåre Bluitgen skriver her om ni af dem fra Marco Polo til Roald Amundsen. De fleste af dem særdeles velkendte også fra film som eksempelvis Erobring af Paradis fra 1992 med Gérard Depardieu som Columbus, og Amundsen fra 2019 – om Roald Amundsen.

Bluitgen er en god fortæller og omhyggelig i sine beretninger. Således får vi også et billede af, hvordan Columbus med sin stædighed fik det spanske kongepar til at finansiere sin rejse over Atlanten, skønt han flere gange var blevet afvist og egentligt blev regnet for en fantast.

Stædighed er et fællestræk for vores opdagelsesrejsende ledsaget af nysgerrighed og en betydelig utrættelighed, men ellers er der store forskelle på deres vilkår. Marco Polo rejste som kejserlig gæst – men var dog fængslet i en periode, mens Mungo Park under sine rejser uafladeligt blev berøvet og sommetider måtte rejse sammen med slaver. Fælles for Marco Polo og Mungo Park er til gengæld, at de trods indgroede fordomme om andre folkeslag og andre trosretninger er i stand til at lade sig påvirke og endda imponere af de mennesker de møder.

Ellers ligger bogens virkelige guld i de mange små beretninger. Eksempelvis fortæller Marco Polo om assassinerne i det nordlige Persien, hvor en sheik rekrutterer selvmordssoldater ved at bedøve unge mænd, og dernæst lade dem vågne i en paradisk have med unge kvinder, frugt og vellagret vin. Efter dette møde med drømmen om det muslimske paradis blev mændene igen bedøvet og efterfølgende fragtet ud af haven. Herefter var de rede til at dø som muslimske martyrer.

Her er også beretningen om Stanley, der som bekendt mødte den forsvundne David Livingstone med ordene:  ‘Dr. Livingstone I presume?’ Hvad der måske er knap så velkendt, er at Stanley havde brugt lang tid til at overveje, hvad han skulle sige, når de mødtes. Bluitgen har mange ord om Stanleys liv og opvækst, måske fordi det har formet manden der kastede sig ud i eventyret.

Der er meget, man ikke vidste om opdagelsesrejsende og deres strabadser. Velillustreret, underholdende, informativ.

De opdagede verden

Ni store opdagelsesrejsende

Kåre Bluitgen

541 sider

Hoff & Poulsen

Udgivet: November 2021

Birte Strandby