På Youtube kan man se Eventyret om den vidunderlige kartoffel. Den er fra 1986 og skrevet af Anders Sørensen. ‘De nysgerrige kartoffelbørn’ tager en lidt anden vinkel, her får vi nemlig historien fra kartoflens side. Nu skulle man tro, at udsigten til at blive spist kunne påvirke ens livslyst i negativ retning; men det er ikke tilfældet. De små kartoffelbørn er ret tilfredse med tilværelsen og ser med spænding på muligheden for at ende som brun kartoffel, konserveret kartoffel eller endda bagekartoffel.

De tre små kartoffelbørn i fortællingen spørger deres mor, hvor de kommer fra, og mor fortæller hele historien om rejsen over Atlanten til de europæiske lande. Og hun fortæller, at i Danmark var det kongen der fik folket til at spise kartofler, som ellers ikke var anset spise. De tre små kartoffelbørn får oven i købet en morale med på vejen: De lærer, at det kan betale sig at lytte til nogen der er ældre.

De fleste sider er forsynet med store, farvestrålende tegninger af kartoflerne og deres historie. Det er varme, hyggelige illustrationer – runde og lidt uldne i kanten, men man kan godt undre sig over teksten, for eksempel:

Mennesker putter dig i ovnen med staniol rundt om dig. Så varmer de dig rigtig meget op og spiser dig sammen med kød.

Rigtigt mange mennesker ville jo nok blive skræmte ved den melding, men som vi også ved fra Eventyret om den vidunderlige kartoffel har kartofler en ganske anden mentalitet. Det har mindre børn ikke nødvendigvis problemer med, men måske kan det give forældrene eller oplæseren forklaringsproblemer?

De nysgerrige kartoffelbørn

Fra jord til bord

Vagn Enevoldsen

Illustreret af Marianne Petersen

32 sider

Trykværket

Udgivet: 2019

Birte Strandby