Om nybyggere i Whatcom, Washington, tæt på den canadiske grænse fra 1843 til 1897.

Tætpakket roman med levende og personlige beskrivelser af indbyggerne i Whatcom, herunder drengen Clare Fishburn hvis forældre indleder bogen med deres rejse mod det nye hjem som de første ikke-indianske bosættere. Det går fint med at finde en tilværelse i de meget anderledes, meget arbejdskrævende omgivelser, og der er ikke ufred mellem nybyggerne og de indianerstammer, der lever i området. Til gengæld er det på alle andre måder en brutal verden, hvor mennesker dør pludseligt og selvfølgeligt. Børnedødeligheden er høj, og en senere nybygger, Mrs. Odette Mannchen, ridser sine børns navne i sengens hovedgærde, og ud for dem der dør som små ridser hun bogstaverne GF – gået i forvejen.

Udover hårdtarbejdende Clare medvirker hans mor, hans kone og datter, en svigerinde, en psykopat Beal Obenchain, der ønsker at myrde ham og mange andre personer, såvel nybyggere som indianere. Clare Fishburn er med fra start til slut, men romanen må nok betragtes som kollektiv, hvor flere af personerne omhyggeligt præsenteres med tanker, udseende, tilbøjeligheder:

… lummierne havde lært sig at ignorere Boston-folkenes frygtelige stank …

Det er en omfattende roman med mange perspektiver på nybyggernes kamp for tilværelsen, og formidlingen er hurtig, grundig, medlevende og sommetider sjov, som da John Ireland, skoleinspektøren oversætter Cæsars Gallerkrig – med den udfordring der lå i at få den gamle, forvrøvlede generals plapren til at give mening.

Det er en drøj omgang, og det kollektive såvel som de jævnlige perspektivskift forhindrer læseren i fuldstændig empati og gør læsningen krævende, langsommelig – og givende.

De levende
Forfatter: Annie Dillard
Oversat af Morten Visby
608 sider
Forlaget Aronsen
Udgivet: 07.05.20
Birte Strandby