Sara Stridsberg modtog i 2007 Nordisk Råds litteraturpris og har for også Darling River modtaget fremragende anmelderroser i Sverige.

Romanen indeholder fem afsnit: Skæbnen, tiden, spejlet, sygdommen og ensomheden, der hver er underinddelt i kapitlerne Darling River, Dolores, Encyclopædi og andre.

I Darling River følges Lo, inspireret af Nabokovs roman Lolita (filmatiseret 1962 med James Mason og Peter Sellers i hovedrollerne og 1997 med Jeremy Irons og Melanie Griffith). Lo er Lolita, barnet, der eftertragtes af voksne mænd. Hun møder sine elskere ved Darling River, mens hendes far venter i bilen. Senere svulmer hun op, får dårlige tænder af den slik, faren forsyner hende med og mister sin tiltrækningskraft.

I kapitlerne om Dolores handler det igen om Lolita (Lolita er diminutiv for Dolores, og dolor betyder smerte). Dolores, der føder et barn og selv dør. Hun er gift med Richard, der er hjemvendt fra krig og tilbøjelig til ømhed og vold.
Et tredje spor handler om videnskabsmanden og hunaben i bur – en syret fortælling om mandens bestræbelser på at få aben til at tegne.

Det er en dybt fascinerende konstruktion, en tragedie i fem akter, der dømmer såvel Lolita som hendes medsøstre ude uanset tidligere skæbne. Den poetiske fremstillingsform har med sine stadige beskrivelser af smudset i tilværelsen en vis lighed med spaniernes ’tremendismo’ fra 40’erne, der fremhæver de utiltalende elementer, forenkler karaktererne og understreger usselheden. Samtidigt er det et provokation af Lolita-myten:

… herved spolerer jeg illusionen om, at det er mig, der er byttet.

og måske er det en ny bog om en gammel konflikt om kvinden som byttedyr.

Darling River – Doloresvariationer

Sara Stridsberg

Oversat af Ellen Boen
320 sider
C&K Forlag
Udgivet: 20.08.2010

Birte Strandby