At være enlig oprører i et totalitært regime er næsten standard for teenagere i science fiction romaner. Det kender vi fra Hunger Games, Maze Runner og i princippet også fra Harry Potter og hans evigt truede troldmandsverden. Og det er sådan det er i Darkest Minds. Ruby er 16 år og i besiddelse af særlige evner, som hun har store problemer med at lære at bruge.

Når Ruby er blevet har fået ganske særlige evner, skyldes det en epidemi der har dræbt de fleste amerikanske børn og efterladt de sidste med specielle talenter. Hendes forældre vurderer, hun er blevet ramt af en smitsom sygdom, og sammen med andre børn bliver hun i en alder af ti år anbragt i en lejr, der minder uhyggelig meget om en koncentrationslejr. Med lidt hjælp fra et medlem af befrielsesorganisationen Børneforbundet lykkes det hende at flygte. Sammen med andre ligesindede går Ruby på jagt efter en koloni af børn og unge som dem selv. En jagt der rummer både flugt, begyndende kærlighed, fjendtlighed fra uventet side og sindrige plots.

Handlingen skiller sig ikke så meget ud fra andre young science fiction-romaner, men det virker altid fint, når dystopiske samfund at vokset ud af den verden vi kender.

Sproget er en anelse tungt med metaforer som ‘søvnens favntag’, ‘begå optøjer’ og

Den splintrende hovedpine løsnede grebet om min hjerne og efterlod mig med følelsen af, at benzintanken var løbet tør.

Romanen og filmen har fået stor opmærksomhed fra amerikansk ungdom, og generelt er der meget interesse for hele science fiction genren, mest fra unge kvinder.

Alexandra Bracken

Darkest Minds

Ond vilje

Oversat af Thomas Munkholt

464 sider

Høst & Søn

Udgivet: 22.06.2018

Birte Strandby