I takt med at Iran er ved at åbne for sin omverden igen, er det værd at se nærmere på dette nye, store marked ikke mindst for erhvervslivet. Eller, helt nyt er det så ikke. Eksempelvis er der et dansk bageri i Teheran, House of Danish Pastry, der blev grundlagt af Anne-Lise Edslev i 1960. Hun kom til Teheran som privatlærer men giftede sig iransk og startede fremstillingen af dansk wienerbrød og en særlig lagkageklon der kombinerer dansk dej og iransk pynt.

Forretningen går godt, indtil præstestyret overtager i 1979. Det koster flere danske virksomheder livet, men Anne-Lises produktion fortsætter, også da krigen med Irak udbryder, og elektriciteten jævnligt forsvinder. I dag er grundlæggerens datter chef, og hun har forventninger om at invitere danske bagere ned, så de kan hjælpe med opdateringen af dansk bagværk.

Et andet dansk eventyr handler om danskeren Svend Buhelt, der som næsten nyuddannet ingeniør er med til at bygge den transiranske jernbane. Billedmaterialet omfatter i dette kapitel betagende fotos af, hvordan jernbanen er placeret i det bjergrige land, og det er ikke noget under, at iranerne vil have den på Unescos verdensarvsliste.

Generelt præsenteres et stort billedmateriale med såvel avisudklip fra tidlige eventyr, billeder fra Teheran, og fotos fra den store fest, som shahen holdt i 1971 for statsoverhoveder fra hele verden.

Fælles for flere industrieventyr er, at udfordringerne er anderledes end på hjemmebanen, især under præstestyret. Men også i dag hvor Iran eksempelvis ikke handler med amerikanske firmaer. For Novo Nordisk der i 2015 kom i mål med aftale om en ny fabrik i Teheran betød det, at fabriksdele der normalt blev leveret af amerikanerne skulle erstattes af europæiske. Ligeledes kunne Novo Nordisks repræsentant ikke benytte mobil og computer af amerikansk mærke under forhandlingerne.

Der er mere læsestof om fetaost, Muhammedtegninger, arkæologer, Maersk og Tintin. Det er en ret flot bog og et let sted at begynde, hvis man vil vide lidt mere om, hvordan man nærmer sig Iran som land og som marked.

Morten Hansted

Danske Eventyr i Iran

263 sider

Gyldendal

Udgivet: 31.05.2017

Birte Strandby