Sprogprofessor Jørn Lund er atter på banen med en lettilgængelig bog om vores modersmål. ”Dansk, Dænsk, Darnsk” med undertitlen ”- That’s the question” er en fornøjelig og klog samling af tekster om det danske sprog. En stor del af disse tekster vil være velkendte for læsere af Politiken, idet de allerede har været trykt i forfatterens ugentlige klumme i benævnte avis.

Som sprogprofessor, forsker, underviser og rådgiver mm. har Jørn Lund i en menneskealder beskæftiget sig med vores sprog. Han har da også allerede forfattet en lang række interessante bøger om emnet.

”Dansk, Dænsk, Darnsk” med undertitlen ”- That’s the question” er underholdende og dog yderst lærerig læsning for alle med interesse for vores sprog og kultur. Stilen er causeri og Jørn Lund tyer gerne til eksempler og anekdoter. Med Jørn Lund ved hånden bliver fakta om sproget straks fascinerende og fængende. Jo, han har ikke blot viden om sprogets historik og lingvistik – her er også en mand, der behersker dets virkemidler i praksis. Han ved, hvordan man skærer en historie, så den bliver appetitlig for læseren.

Jørn Lunds blik for det danske sprog er skarpt. De mange artikler viser, hvordan han fanger sproglige tendenser i tiden, ser hvordan sproget bruges på godt og ondt, opfanger hvorledes sproget bruges vidt forskelligt af os og så er der hele hans interesse for sproget i litteratur, kultur og debatliv mm. Han har så mange, og vidt forskellige vinker på sproget, at dét i sig selv er rosværdigt. Mon ikke det tjener til, at vi opnår en endnu større bevidsthed om det unikke i vort sprog og dets virkemidler?!

Skønt Jørn Lund er en fagmand uden lige udi det danske sprog, er hans formidling altid venlig og veloplagt. Han forfalder ikke til at slå med pegepinden, skønt der nok kan være grund til at værne om modersmålet. Det er uhyre velgørende, at han skriver med lige dele faglighed og fornøjelighed i en tekstsamling som denne. Lur mig, om ikke læserne vil føle sig både oplyst og underholdt, undervejs i de lige knap halvtreds tekster om sproget.

Dansk, Dænsk, Darnsk

Undertitel: – That’s the question

Forfatter: Jørn Lund

Forlag: Gads Forlag

204 sider. Softcover m. klapper

Udgivelsesdato: 11. 10. 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg