Pernille Juhl er kendt for at skrive historiske romaner. Nu er hun atter klar med endnu en af slagsen.  ”Dagmar & Johannes” er en historisk kærlighedsroman, der foregår i Sønderjylland og på Vestfronten under 1. Verdenskrig. 

Romanen udkommer op til Genforeningen der officielt blev fejret d. 13. 6. 21. – dog med et års forsinkelse. Fortællingens fokus er de dansksindede syd for grænsen, der blev tvunget i tysk krigstjeneste under 1. Verdenskrig og deres kære. Men bogen handler også om danskernes ønske om at komme hjem til Danmark, idet en central skikkelse som grænselandspolitikeren H.P. Hanssen medvirker. 

I bogens hovedrolle finder vi den fattige, unge kvinde Dagmar. Hun er vokset op i en ludfattig familie i Stubbæk nær Aabenraa. Hendes forældre ønsker, at hun må finde sig en solid mand, der kan tilbyde hende materiel tryghed. På den måde skal hun ikke leve et slidsomt liv med økonomiske kvaler. Da Dagmar er præmiepige ved en ringriderfest, møder hun rigmandssønnen Erik Vildtoft. Han opvarter Dagmar. Bagefter har hun svært ved at afvise den tiltalende charmør, og tanken om økonomisk sikkerhed lurer i baghovedet. 

Da 1. verdenskrig bryder ud indkaldes Erik Vildtoft i tysk krigstjeneste. De to forlover sig umiddelbart før, han drager afsted. Men Erik har ry for at være en charlatan, så Dagmars forældre er ikke glade, skønt Erik har penge på lommen. Heller ikke broren Mads synes om Erik. Omvendt synes Dagmars svigerforældre, at deres søn kunne have gjort et langt bedre parti. Især hendes kommende svigermor har en skarp tunge og et koldt hjerte. 

Da Dagmar er hjemme i Stubbæk for at sige farvel til sin bror Mads, der også skal sendes i krigstjeneste, har han følgeskab af vennen Johannes Holmgreen. Dagmar har gået i klasse med Johannes. Fra skoletiden mindes hun Johannes som irriterende og umoden. Nu er Johannes journalist på den indflydelsesrige danske avis Heimdal i Aabenraa, hvor H.P. Hanssen er ansvarshavende redaktør. Det irriterer Dagmar, at Johannes er blevet slæbt med hjem til familien. Alligevel fatter hun en vis sympati for ham, og hun lover at skrive til ham.  I takt med de skriver med hinanden under krigen, udvikler de to et varm venskab og et stærkt bånd. 

Dagmar tjener på Lindegaarden i Haderslev. Fruen, Else Marie, har ondt af sig selv og kan ikke overskue at give et nap med i hverdagen. Da manden må drage i krig sammen med gårdens unge, ser det sort ud. Dagmar mistrives i sin plads og drømmer sig væk. Men krigen kalder på forandring og handling. 

Den unge Dagmar modnes som årene går og krigens konsekvenser vokser. Hun tager ansvar, men stilles også overfor et kæmpestort dilemma da krigen nærmer sig sin afslutning. Dagmar må tage stilling til, hvor langt hun vil gå for at hjælpe en ven, og hvor meget hun er villig til at satse på sin egen kærlighed. Hun tvinges til at overveje sine egne – reelle – følelser og motiver. Har hendes drømme og ønsker til fremtiden forandret sig i takt med krigen og hendes egen udvikling? 

Pernille Juhl har skrevet en letlæselig historisk kærlighedsroman fortalt ud fra et kvindeperspektiv. Hun belyser livet i Danmark under 1. Verdenskrig og syd for den daværende grænse, men hun tager os også med til Vestfronten i små passager. Bogen følger både hovedpersonen Dagmar, rigmandssønnen Erik og den unge journalist Johannes. Hvert kapitel er tydeligt angivet med tid og sted. Jeg kunne måske savne et oversigtskort over lokalområdet trykt på bogens inderside. Det er ikke alle, der kender til placeringen af Stubbæk og Løjt Kirkeby i forhold til Haderslev, Aabenraa og Flensborg. 

Ved første øjekast kan romanen forekommen meget forudsigelig og ligetil. Men forfatter Pernille Juhl bruger kærlighedsfortællingen til at tage os med på en berigende tidsrejse tilbage til 1. Verdenskrig i det sønderjyske, hvor hun stiller skarpt på hverdagslivet og livsbetingelserne. Læseren får en stemningsmættet og detaljerig beretning med fine miljøbeskrivelser. Personerne træder troværdigt og livagtigt frem. Indimellem er der ting, der virker en anelse urealistiske. Men generelt virker bogen til at bygge på grundig research. De etiske dilemmaer, som krigen og menneskelivet byder på, gør den ellers ret enkle historie nuanceret og spændende. I krig er der ekstra mange hensyn at tage. 

”Dagmar & Johannes” er skrevet indsigtsfuldt og medrivende. Pernille Juhl minder os om krigens alvor i denne underholdende roman. Der udkommer stadig mere litteratur om 2. Verdenskrig end om 1. Verdenskrig. Denne bog illustrerer på fin vis, at emnet er vedkommende og vigtigt – ikke mindst set ud fra et sønderjysk perspektiv. Sønderjyderne levede under massiv overvågning fra tysk side. Man frygtede at sønderjyske soldater ville begå faneflugt. Splittelsen mellem at være forpligtet til at tjene sit tyske land og følge sit danske hjerte var massiv. Dét beskriver Pernille Juhl på glimrende vis i romanen her. Hvis du sværger for historisk skønlitteratur, der både er letlæselig, gribende og romantisk er ”Dagmar & Johannes” det helt rigtig valg. 

Dagmar & Johannes

Forfatter: Claudia Westh Lonning

Forlag: People´s 

360 sider. Indbundet.

Udgivelsesdato: D. 20. 5. 2021.

Anmelder: Nønne Lønne Votborg