Dårlig karma – fantastisk humor
David Safier er en kendt tysk manuskriptforfatter, der bl.a. har modtaget den amerikanske Emmy pris for TV-produktionen: Berlin,Berlin. Det er altså ikke hr. hvem-som-helst, der nu har fået sin første roman oversat til dansk; en roman, der har solgt 1.5 mio eksemplarer alene i Tyskland.

Det store salgstal har en forklaring: Det er en rigtig, rigtig original og morsom bog. Under læsning af de første 40 sider var mit indtryk, at vi her har at gøre med feel-good chic-lit, sådan en blanding af voice-over i ”Desperate Housewife” og Bridget Jones. Vi følger TV-værtinden Kim Langes succes i medieverdenen og fiasko på hjemmefronten frem til hun dør ved at få en vragdel fra en russisk rumsonde i hovedet. Den slags kan jo ske, i al fald i fiktion! Og så løfter bogen sig adskillige meter, mens Kim bliver reinkarneret som hhv. myre, marsvin, kalv, hundehvalp og overvægtig Maria, afhængig af hvor god eller skidt en karma det lykkes hende at få skrabet sammen. På to, fire eller seks ben følger hun sin tidligere familie og ser, hvordan hendes veninde prøver at score hendes mand og blive en ny mor for datteren Lilly. På forskellige måder, afhængig af de begrænsninger hendes midlertidige form giver hende, prøver hun at lægge hindringer i vejen, hjulpet af sin ven, myren/marsvinet/katten Casanova, hvis dagbogserindringer kommenterer handlingen i form af fodnoter.

Det lyder syret, og det er det virkelig. Sproget er veloplagt og skægt. Her er f.eks. starten på romanen: ”Den dag, jeg døde, var egentlig ikke særlig morsom. Og det skyldtes ikke kun min død. For at være helt præcis: Den kom med nød og næppe på sjettepladsen over dagens værste øjeblikke.” Humoren holder hele vejen – også uden at blive anstrengt.

Kims mange reinkarnationer giver anledning til sjove synsvinkler og refleksioner over alt fra dyreforsøg til uselvisk kærlighed, med de mellemliggende konversationer med Buddha som tankevækkende moraliseringer. Selvom både karma og buddhisme spiller en central rolle, behøver læseren nu ikke være cand. mag. i religion for at kunne følge med. Bogen befinder sig på niveauet for pudsigheder og absurditeter, ikke dybsindig filosofi. Den afsluttende morale er da også en, folk næppe kan blive særlig uenige om.

Savner du noget original og hylende morsom læsning, så kan jeg virkelig anbefale denne bog. Jeg glæder mig allerede til at læse de næste ikke-oversatte romaner af denne forfatter: Jesus liebt dich (2008) og Plötzlich Shakespeare(2010) og Happy Family (2011).

Forfatter: David Safier
Forlag: Bazar
Sider: 294
Udgivelse: 20.03.2012
5 glober

Anmeldt af  Eva Lene Kristensen