Der er sket en del siden Sten Hegelers bog Hvordan, mor? blev udgivet i 1968. Sten Hegelers projekt var at oplyse de små om, hvordan babyen kom ind i mors mave. ‘Da Finn kom ind’ har stort set det samme projekt, og det gennemføres med pædagogisk elegance og omfattende information.

Fokus er på en familie med mor, far, Knud, storesøster og hunden Mille. Knud er fem år, eller som der står i bogen: Det er 5 år siden Knud kom ud fra sin mors mave.

Nu er mor gravid igen, og Knud og storesøster hører om, hvordan den lille er kommet ind i mors mave, og hvordan babyen udvikler sig. Vi går grundigt til værks og kommer rundt om hunde, høns og pindsvins parring, og hvor længe de forskellige dyr er drægtige.

Med jævne mellemrum angives, hvor stor babyen er, på størrelse med en avocado eller en agurk, og siden så tung som en liter mælk. Far og mor fortæller løbende om, hvad der sker hos jordemoren, hvornår der er hjertelyd, hvornår man kan mærke babyens spark, og hvornår man kan se barnets køn.

Der er lette stregtegninger på alle sider, og små opgaver til læseren på nogle sider: find noget i hjemmet der er otte centimer langt, tegn et billede af babyen. Samlet giver grafikken et tilgængeligt udtryk til en ellers ganske lang tekst.

Knud og storesøster stiller mange spørgsmål; mor og far svarer korrekt og pædagogisk. De virker alle ret lykkelige og har tilsyneladende ubegrænset overskud. Der er bagerst i bogen en række råd til, hvordan forældrene formidler den nye situation til de større børn.

Bogen indeholder en rigelig stor tekstmængde, hvis man vil bruge den til oplæsning til mindre børn. Til gengæld er der meget relevant information og flere gode indgange til at involvere børnene i familieforøgelsen.

Da Finn kom ind

Susanne Warming & Jesper Manniche

Illustreret af Eva Flinch Gjedde

56 sider

Trykværket

Udgivet: 19.12.2019

Birte Strandby