Crazy Rich Asians markerer en interessant udvikling i den vidunderlige genre, der hedder romantisk komedie.

Alle betydende karakterer i romanen er kinesere, og de fleste tilhører den rigeste 1 %. Selv skelner de kraftigt mellem kinesere der er født i Kina, i Singapore, på Taiwan eller i USA, og familierelationer er så vigtige som de var for englænderne i begyndelsen a 1800-tallet, hvor Austen skrev sine romaner.

Den umådelige rigdom, snobberiet og de store forventninger til børnenes ægteskaber giver en fantastisk grobund for både trængte forelskelser og intriger. Det er ingen nyhed. Sådan har det set ud i Hollywood og omegn i mange år. Det forfriskende nye består i tilførslen af kinesisk kultur, kønsroller og traditioner der skiller sig ud fra de europæiske og amerikanske versioner.

Rachel Chu og Nick Young har mødt hinanden i New York. De er meget forelskede. Da de har kendt hinanden et års tid, inviterer Nick Rachel med til Singapore til en vens bryllup. Hvad han behændigt har undgået at fortælle Rachel, er at han er arving i en af verdens rigeste familier, og han bilder hende ind, at deres luksuriøse flyrejse skyldes hans mange opsparede bonuspoint.

Nicks mor får underretning om, at han vil tage en veninde med til brylluppet. Hun tøver ikke med at sætte en privatdetektiv på Rachel, hvilket afslører at Rachel hverken har en betydningsfuld familie eller mange penge. Så er banen kridtet op, og hvis man er klar til en Askepotfortælling, bliver man godt underholdt.

Til at spice tingene op er der også nogle gode stereotyper, for eksempel Eddie, hvis forældre er megarige. Eddie har en forkærlighed for dyre ting der kan vise, hvor rig han er. Blandt andet ejer han omtrent lige så mange armbåndsure som Imelda Marcos havde sko, og det er hans store ønske, at forældrene anskaffer et privat jetfly.

En anden repræsentation for rigdom møder vi i Astrid der tager til Paris og køber franske kjoler til 200.000 euro stykket. Astrid går for at være en rebel i forhold til sine rødder. Men da hun – efter at have droppet sit første bryllup – finder sin drømmemand, er hun klar til at acceptere hans utroskab.

Crazy Rich Asians er filmatiseret, og har fået stor succes i USA, men er ikke meget populær i Kina. Umiddelbart er der ikke udsigt til hverken filmpremiere i Danmark eller oversættelse af romanen til dansk, og det er egentligt en skam.

Stanford. It’s that school in California for those people who can’t get into Harvard.

Crazy Rich Asians

Kevin Kwan

527 sider

Anchor Books

Udgivet: 2014

Birte Strandby