En krimi der tager os med ud i alle hjørner af opklaringsarbejdet. Møjsommeligt, nogle gange så langsomt, at man er lige ved at skrige af utålmodighed, men måske autentisk i arbejdet med at vride alle oplysninger ud af dem, der var tæt på ofret, lede efter mulige spor og pludseligt opdage, at nogle mennesker bærer rundt på hemmeligheder i mange år.

Tess er kriminalinspektør og chef for ‘cold case’-gruppen i Skåne. Hun er også kommet dårligt ud af et forhold, hendes far er muligvis sammen med en golddigger, hun er en halvdårlig hundejer, og hendes ‘cold case’-gruppe står for at blive nedlagt. Så al respekt for Tess, der har næse for, om folk lyver, og for hendes originale medarbejdere der har energien til at fortsætte håbløse sager, samtidigt med at de også kæmper med andre problemer.

En kontroversiel kunstner findes dræbt, og hendes maleri der stod klar til at blive vist på en udstilling er blevet ødelagt. Et spor ved liget har ligheder med et mord der er sket 15 år tidligere, hvor en ung pianist brutalt blev dræbt. Sagen med den unge mand genåbnes, og Tess og co. finder frem til hans omgangskreds fra dengang, fortrinsvis elever fra den højskole, hvor han gik. Granskningen og forhørene afslører konkurrence, skænderi og handel med stoffer, men mordet virker stadigt ulogisk, og brutaliteten er ude af proportioner med de motiver, politiet synes at kunne finde.

Samtidigt med Tess’ begavede og omstændelige opklaring følger vi en kvinde der med mand og to børn er flyttet til området. De er flyttet på landet i håbet om en enklere og mindre stresset tilværelse, men også fordi ægtefællen ville bekæmpe nogle dæmoner fra sin barndom. Flytningen bliver ikke helt så ideel, som familien havde ventet, og det varer lidt, inden det går op for kvinden hvorfor.

Og så sker der endnu et mord …

Forfatteren tager udgangspunkt i en virkelig hændelse, og det bliver det ikke mindre uhyggeligt af. Persontegningerne er gode, især Tess’ medarbejder Marie er fascinerende i sin ligefremhed og periodiske desperation. Man tror på historien og låser hoveddøren.

Cold case: Hovedvej 9

Tina Frennstedt

Oversat af Anders Juul Michelsen

398 sider

Gyldendal

Udgivet: 23.02.2020

Birte Strandby