Will tager til det årlige rangermøde, men Halt når ikke at deltage. Han har travlt med at bekæmpe en ny religiøs gruppe, kaldet Outsiderne, der frarøver landsbyerne alle værdier og brænder deres huse ned, hvis de ikke afleverer deres opsparede guld. Outsiderne har allerede underlagt sig alle de hibernianske kongeriger undtagen Clonmel, og de tre, Will, Horace og Halt drager på Crowleys ordre ud for at se, om de kan gøre noget for Clonmel. Halt fortæller undervejs, at han kender kongen, der er hans bror, faktisk hans syv minutter yngre bror, der har forsøgt flere gange at myrde ham for selv at overtage tronen, hvorfor Halt til sidst selv forlod landet.

Det er en rigtig ridderfortælling fra fantasy-land i stil med Prins Valiant, Ivanhoe og Ridderne om det runde bord. Romanen er spækket med dueller og kampe jævnligt suppleret med kommentarer om ridderes – her rangeres – høje moral. Og så lidt om romantik og heste der enten er superintelligente eller fantastisk hurtige.

Sproget har med sit sigte på målgruppen unge teenagere ikke megen lighed med Walter Scotts, men selvom det i længden bliver trættende at høre om Will og de andre rangeres helt uforlignelige ridderlighed og Wills nærmest absurd dydsirede adfærd, der mere end selve fantasy-verdenen afslører distancen til realismen, opvejer spænding og overraskelsesangreb den manglende sproglige oplevelse. Der er ikke nye overraskende tiltag, måske lige med undtagelse af selve rangerbegrebet, men til gengæld er der masser af intrigerende krigslist, forklædninger og et rimeligt godt tempo i fortællingen, så man ikke i lang tid keder sig over hovedpersonernes voldsomt roste fortræffeligheder.

John Flanagan
Clonmels Konger – Skyggens lærling – bind 8
Oversat af Birgit Schlifer
480 sider
Borgen
Udgivet: 08.10.2009

Birte Strandby