Siden Haller skrev sin famøse Katamaranen i 1976 har ungdomsbøger lagt stadig større afstand til de dengang klassiske ungdomsbøger som Susy-bøgerne og Flemming og Kvik på kostskole. Realismens potentielle muligheder for tragedie dyrkes nu ihærdigt i de ungdomslitterære værker, der ofte handler om kampe med mobning, forældrenes skilsmisse, ugengældte forelskelser.

Bridgwater og Bidstrup kaster sig – som andre forfattere af ungdomsbøger – over forholdet til uforstående forældre, og Casafuckingblanca dyrker også emner som stoffer, kriminalitet og kulturmøder. Det gør at man aldrig ved helt ved, hvad der venter, næste gang man bladrer. Er Silkes mor virkelig kriminel og uansvarlig, bliver Silke narkoman, eller bliver hun offer for trafficking?

Silke er femten år, glad for fester og glad for Ken, der ved fester hyppigt begunstiger hende med sin tilstedeværelse på det nærmeste ledige toilet. Ken er mand for at levere kokain, og det er Silke også ret glad for. Derimod er hun temmelig ked af sin skilsmisseramte mor, Dorrit, der tilsyneladende har opgivet ævred og er blevet fast indslag i et tv-program om tabere i Danmark.

Tonen mellem mor og datter er slem, og i sin hvidvinsrus aner Dorrit det presserende behov for forandring. Trods en katastrofal økonomi køber hun en tur til Casablanca til Silke og sig selv. Da de først kommer sig over, at der ikke er noget glamourøst ved hotellet og kvarteret, bliver de begge åbne overfor de meget anderledes forhold i Marokko og begynder så småt at nyde turistoplevelsen.

Deres forhold er stadigt ikke uden gnidninger, og på et tidspunkt stikker Silke af for at dyrke en ung surfer, og Dorrit bliver hårdt ramt på sin moderlige ansvarlighed.

Romanen er ikke så bidsk som Bidstrups dystopiske fremtidsscenarier, men fin i sin gengivelse af mordatterforholdet og mødet med Casablanca.

Skal man være bekymret over, at mennesker er mindre farlige i Casablanca end på Christianshavn?

Anna Bridgwater og Lise Bidstrup

Casafuckingblanca

200 sider

Rosinante & Co.

Udgivet: 06.10.2017

Målgruppe: 13+

Birte Strandby