Sommerfugle i mavenmed Carsten og Gitte er en totalt underholdende, morsom og helt usædvanlig rejse gennem det menneskelige og i denne udformning ret så fornøjelige fordøjelsessystem.

Allerede på forsiden er der en vellignende ulækker-at-røre-ved tunge man kan trække i, og derefter kører det der ud af med vilde indfald og alskens skøre påfund der skal illustrere madens, sommerfugles, viskelæderes og andre småtings vej gennem det mystiske rumlende system af mærkelige indvolde.

Ti sider lyder ikke af meget, men der et væld af pop-up effekter, store og små folde-ud-klapper og flapper man kan trække i for nye overraskelser, så der er masser af ting man kan prøve og snakke om på hver eneste side.

Udgangspunktet er de sommerfugle man får i maven, når man er nervøs for noget, f.eks. sin gamle tante Ulla der altid vil kysse. Mens Carsten & Gitte forsøger at finde ud af hvordan sommerfuglene er kommet ind i maven og hvordan man kan få dem ud igen, får vi et temmeligt utraditionelt indblik i de to børns opfattelse af mavens funktioner og de let misforståelige begreber, der knytter sig til disse funktioner.
I sagens natur støder vi undervejs på rejsen både ind i snot, slim, lort og prutter mens vi endnu en gang hygger os med de to uregerlige unger.

Sommmefugle i maven er nyeste skud i Carsten & Gitte universet, hvor der elles er en Findebog, en Labyrintbog, en med bedste historier og en filmballade. Fremragende underholdning for 4-8 år – og det er jo altid morsomt og interessant at tale med børn om hvordan de umiddelbart opfatter forskellige udtryk og metaforer.

Carsten & Gitte. Sommerfugle i maven
Tekst og illustrationer: Anders Morgenthaler og Jeppe Højholt
10 sider
Forlag: Carlsen
26.10.09

Jan Vandall