Autentisk og vedkommende roman om mennesker, der uundgåeligt konfronteres med valg, de glemte at træffe i tide.

Romanen følger flere synsvinkler med Irene og Gary som det centrale ægtepar. De er forældre til Mark, der er godt gift og til Rhoda der er kæreste med Jim. Gary har fået den idé, at han og Irene skal bygge en hytte på en lille ø i en sø (i Alaska). Irene er ikke glad, dels finder hun ideen frastødende og besværlig, og dels kan hun ane afslutningen på ægteskabet i horisonten, og selvom samme ægteskab er præget af pligt og løgn, er det et svigt, hun ikke tåler. Måske fordi hendes mor hængte sig, da hun blev forladt. Hos Irene giver de begyndende trængsler sig udslag i forkølelse og hovedpine.

For de yngre par ser tilværelsen anderledes ud, nærmest harmonisk indtil Monique dukker op og sætter gang i tingene. Monique er storforbruger af mænd og levner ikke mange rester til den næste kvinde i rækken. Jim får hendes interesse et kort øjeblik og det påvirker hans skæbne og forholdet til Rhoda.

Rhoda på sin side aner den katastrofe, der er ved at snige sig ind på forældrene: Gary vil helst bo alene i ødemarken og overvejer, hvornår og hvordan han bedst kan få det sagt, og Irene tager det med ’…til døden jer skiller’ alvorligt.

Forfatteren fortæller med stil og behændighed, hvordan det der på overfladen ligner velfunderede forhold kan falde tilbage i uhensigtsmæssige gentagelser, når truslen nærmer sig. Der er en overbevisende og fascinerende indsigt i personlighederne, og opbygningen er betagende.

David Vann

Oversat af Kristian Bang Voss
304 sider
Gyldendal
Udgivet: 28.04.2011

Birte Strandby